ANALYSER

– De fleste velger 4G-mobiler

Telenor med ferske salgstall og «utrolig» demo av HD Voice.

Samsung Galaxy S4 kom først i salg hos Telenor i midten av april, men ble likevel den 4. mest solgte smartmobilen gjennom Telenors salgskanaler i forrige måned.
Samsung Galaxy S4 kom først i salg hos Telenor i midten av april, men ble likevel den 4. mest solgte smartmobilen gjennom Telenors salgskanaler i forrige måned. Bilde: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 2013 - 10:11

Telenor kom i dag med selskapets liste over de ti mest solgt mobilene i april. Selskapet benytter også anledning til å skryte litt av HD Voice, teknologien selskapet har tatt i bruk for å oppnå langt bedre lydkvalitet på mobilsamtalene. Men først til mobilsalget.

Apple har pleid å være den største leverandøren av smartmobiler hos Telenor, men i april ble selskapet passert av Samsung, som har hele seks modeller – dersom skiller mellom modellene med og uten LTE/4G – inne på topp ti listen.

Akkurat som i mars ligger iPhone 5 og Samsung Galaxy S III på henholdsvis 1. og 2. plass. Galaxy S Y har rykket opp tre plasser, mens også helt nye Galaxy S 4 har greid å komme seg foran Sony Xperia Z, som hadde tredjeplassen i mars.

Ellers er det verdt å bemerke at de eldre iPhone-mobilene ikke lenger selger så godt hos Telenor. Mens iPhone 4 S og iPhone 4 lå på henholdsvis 4. og .5 plass i mars, har de nå rykket ned til henholdsvis 9. og 7. plass.

Gamle Galaxy S II holder fortsatt stand hos Telenor med en 8. plass, mens en oppdatert versjon av denne har inntatt 10. plassen.

Topp ti smartmobiler hos Telenor i april:

1. (1) Apple iPhone 5

2. (2) Samsung Galaxy S III

3. (6) Samsung Galaxy Y

4. (-) Samsung Galaxy S 4

5. (3) Sony Xperia Z

6. (7) Samsung Galaxy S III 4G

7. (5) Apple iPhone 4

8. (8) Samsung Galaxy S II

9. (4) Apple iPhone 4S

10. (-) Samsung Galaxy S II Pluss

Stein-Erik Vellan, leder for Mobile i Telenor, forteller i en pressemelding at Galaxy Y-modellen gjør det så sterkt fordi den selges med kontantkort til noen få hundrelapper.

Galaxy S 4 gjør det sterkere hos Telenor enn hos NetCom i april, men det skyldes trolig at Telenor begynte å selge den på et tidligere tidspunkt enn hovedkonkurrenten.

Sony er den eneste aktøren som i noen særlig grad har greid å utfordre Apple og Samsung i Norge i det siste. Vellan sier at Sonys tredjeplass er solid og at salget er stabilt.

– Nokia og HTC holder seg bak de tre største, men vi forventer at HTC vil få et løft i mai. HTC One har god fart og vil spise markedsandeler. HTC One ble lansert sent i april og blir garantert å finne på topp 10-listen for mai når den nå er på lager, forteller Vellan.

– Ellers synes jeg det er interessant at hele 60 prosent av telefonene solgt gjennom Telenors egne kanaler i april var 4G-telefoner, og prosentandelen øker. Som kjent er det kun Telenor som støtter 4G på mobiltelefoner i Norge, inkludert iPhone5, sier Vellan.

NetCom opplyser at selskapet trolig vil til 4G-støtte for mobiler i løpet av sommeren.

HD Voice
For snart to måneder siden aktiverte Telenor støtten HD Voice, som skal gi betydelig bedre lydkvalitet på telefonsamtalene. Dette skyldes blant annet høyere samplingsrate og filtrering av bakgrunnsstøy,. Teknologien avhenger av støtte både i mobilnettet og i den enkelte mobiltelefonen. Det fungerer kun sammen med 3G-nett.

Også NetCom skal tilby HD Voice og er i ferd å rulle ut dette. Det betyr at HD Voice kan bli ganske dagligdags om ikke så lenge, for det er ganske mange mobiltelefoner som støtter dette, også en del eldre modeller.

Både Telenor (nederst på siden) og NetCom har kommet med oversikter over hvilke modeller som støtter HD Voice. Listene er ikke helt identiske.

Men vil HD Voice kunne levere virkelig bedre lyd? Telenor har laget en video som skal bevise at i alle fall filteret mot bakgrunnsstøy har noe for seg. Videoen har ligget på YouTube et par dager allerede og har blitt møtt med ikke så rent lite skepsis.

– I diskusjonene på nettet ser vi at mange tror det vi viser er for godt til å være sant, og at opptaket er trikset med. Men, og dette garanterer jeg, det er ekte vare, sier Vellan.

I videoen har Telenor invitert den svenske visesangeren Oscar Danielson til å spille inn en låt via en mobil med HD Voice.

– Og vi gjorde det fra det mest støyfulle stedet vi kunne finne, nemlig midt under rivningen av Smestad brannstasjon. Midt blant gravemaskiner og herlig kaos demonstrerer Oscar hvordan HD Voice fungerer, forteller Vellan.

Vurder selv:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.