IT-NORGE

De hadde permittert halve staben. Nå jubler de ansatte i Trondheims-firmaet

Fedem måtte seg seg nødt til å permittere halve staben. Nå er alle de ansatte tilbake igjen i jobb.
Fedem måtte seg seg nødt til å permittere halve staben. Nå er alle de ansatte tilbake igjen i jobb. Bilde: Fedem Technology
22. juni 2016 - 07:50

SAP kjøper Trondheims-selskapet Fedem Technology.

Den trønderutviklede teknologien blir grunnsteinen i den tyske giganten sin globale satsing på fysikkdrevne simuleringsplattformer for tingenes internett.

Etter at oljekrisen traff bransjen som en flodbølge, måtte den lille trønderbedriften med rundt 20 ansatte permittere nesten halve staben. Med et resultat på minus en og en halv million i 2015 har selskapet allikevel klart å omstille seg.

- Spente og gira

Nå tror de på at de vil gå gode tider i møte med den tyske programvaregiganten i ryggen.

- Vi har jobbet med omstilling i ett og et halvt år da vi ventet et prisfall i oljen. At SAP satser på 20 mennesker i Trondheim - som jobber med et strategisk viktig område - får ansatte hos oss til å føle seg både spent og gira, sier administrerende direktør, Arnulf Hagen, i Fedem Technology til digi.no.

Fedem utvikler programvare som baserer seg på kunnskap som ble utviklet i teknologimiljøet i trønderhovedstaden på 80-tallet.

Daglig leder, Arnulf Hagen, i Fedem Technology gleder seg over SAP-oppkjøpet. - Oppkjøpet gir oss tilgang til et stor globalt forretningsnettverk. Det vil kunne gi oss en potensiell vekst i årene som kommer. Ikke minst sikrer oppkjøpet arbeidsplassen til de ansatte. Det er veldig deilig og gøy, sier han til digi.no. <i>Foto: Privat</i>
Daglig leder, Arnulf Hagen, i Fedem Technology gleder seg over SAP-oppkjøpet. - Oppkjøpet gir oss tilgang til et stor globalt forretningsnettverk. Det vil kunne gi oss en potensiell vekst i årene som kommer. Ikke minst sikrer oppkjøpet arbeidsplassen til de ansatte. Det er veldig deilig og gøy, sier han til digi.no. Foto: Privat

Simuleringsprogramvaren som Fedem utvikler bruker fysikkens lover til å bygge bro mellom IT-verdenen og teknologi gjennom virtuelle modeller. Når programvaren knyttes sammen med SAPs plattformer og tjenester skal det skapes applikasjoner som gir innsikt, muligheter og forretningsverdi på en måte man aldri før har sett, hevder selskapet.

Relativt ukjente

- I det store bildet er nok Fedem ganske ukjente, men i strukturanalysemiljøet er vi veldig store. Programvaren vi utvikler er en av de tre beste i verdenssammenheng. Vi konkurrerer blant annet med Autodesk og Siemens, sier Hagen. 

Ved hjelp av apper kan for eksempel vindturbiner drives med minimalt driftsavbrudd. Det skyldes at man alltid har oversikt over slitasje på bevegelige deler.

Dermed kan man gjøre proaktivt vedlikehold. Teknologien er særlig aktuell i industrier som fornybar energi, olje og gass- og marin- og mekaniskindustri.

- Siden datakraften blir mer og mer utviklet kan vi nå gjøre sanntidsanalyse der vi før bare kunne levere raske analyser. Vi bruker en ny type strukturovervåkning for å ta imot sensordataen for så å pushe det ut i modeller, forklarer den administrerende direktøren til digi.no.

(artikkelen forsetter under bildet)

Fedem Technology A har i overkant av 20 ansatte, med hovedkontor i Trondheim og et mindre kontor i Oslo. Selskapet har utviklet og distribuert sin egen programvare siden 1994, og har levert engineering- og analysetjenester siden 2003. <i>Foto: Fedem Technology</i>
Fedem Technology A har i overkant av 20 ansatte, med hovedkontor i Trondheim og et mindre kontor i Oslo. Selskapet har utviklet og distribuert sin egen programvare siden 1994, og har levert engineering- og analysetjenester siden 2003. Foto: Fedem Technology

Tror på eventyrlig vekst

Trondheimsfirmaet blir nå en del av en SAP-avdeling som jobber strategisk med produktutvikling. Divisjonen har nærmere 3500 ansatte. SAP-oppkjøpet betyr at Trondheims-firmaet får tilgang til et stor globalt forretningsnettverk.

Mulighetene for at Fedem skal oppleve en eventyrlig vekst er derfor absolutt til stede, mener Hagen.

Markedet for tingenes internett spås å vokse stort de nærmeste årene. Fedem blir en kritisk brikke for SAPs globale satsning på området.

– Vi skal integrere ingeniørvitenskap, fysikk og matematikk med digital ekspertise, og blir det første programvareselskapet som bruker Newtons fysiske lover i sammenheng med tingenes internett. Målet er å utvikle en skybasert løsning som overvåker fysiske installasjoner i sanntid, sammenfatter norgessjef, Stefano Holguin, i SAP.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.