Elliptic Labs inngår samarbeid med Xiaomi

De har gjort denne overflødig. Nå skal den norske teknologien brukes i millioner av enheter

Nærhetssensoren trengs ikke med Elliptic Labs programvareløsning basert på ultralyd.
Nærhetssensoren trengs ikke med Elliptic Labs programvareløsning basert på ultralyd. (Bilde: ORV)

Digi.no har tidligere skrevet om det norske selskapet Elliptic Labs som har utviklet teknologi som kan utnytte ultralydegenskapene til mikrofonene og høyttalerne som sitter i dagens avanserte smarttelefoner. 

Da vi snakket med det norske selskapet sist, kunne de fortelle at flere store internasjonale selskaper var interessert, men de kunne ikke røpe hvem.

– Røper jeg det aller minste bryter vi taushetsklausulen og kan vi risikere en bot på en million dollar, sa selskapets teknologidirektør Haakon Bryhni til digi.no i februar

Katten er ute av sekken

Nå er katten ute av sekken, og Aftenposten skriver tirsdag at det er det kinesiske selskapet Xiaomi som er førstemann til å implementere teknologien. 

Hvor mye kontrakten er verdt vil ikke Elliptic Labs ute med denne gangen heller. 

– Dette er vårt selskaps gjennombrudd. I et marked med knallhard konkurranse og bemerkelsesverdig lite designinnovasjon siden Apple introduserte IPhone i 2007, er dette den største nyvinningen på nesten et tiår, sier administrerende direktør Laila Danielsen i Elliptic Labs til Aftenposten.

For ett år siden var Xiaomi den fjerde største mobilprodusenten i verden, men i påvente av at den nye modellen skulle komme har selskapet falt ut av topp 5-listen, skriver avisen.

Veldig nøyaktig

Teknologidirektør i Elliptic Labs, Haakon Bryhni .
Teknologidirektør i Elliptic Labs, Haakon Bryhni . Foto: ORV

Teknologien har fått navnet Beauty, og med den kan mobilprodusentene kaste ut den IR-baserte nærhetssensoren, som alle mobiler har på forsiden og som blant annet skrur av skjermen når man holder mobilen inntil øret.

– I stedet bruker vi programvare som gjør at vi kan måle avstanden til ansiktet ved å sende ultralyd ut fra høyttaleren. Ved å måle tiden den bruker når vi mottar signalet i mikrofonen kan vi avgjøre avstanden til ansiktet på millimeteren. Det er mye mer nøyaktig enn det en IR-sensor til 50 cent klarer, forklarte Bryhni til digi.no i februar.

Selger 70 millioner telefoner

Laila Danielsen opplyser til Aftenposten at det norske selskapet forhandler med flere andre mobilprodusenter som ønsker å implementere samme løsning.

– Årsaken til at vi inngår første kontrakt med Xiaomi, er blant annet at dette store, kinesiske selskapet kunne tilby en langt høyere pris for vårt produkt enn vi ellers kunne oppnå. Det forteller også noe om hvor stor vekt en produsent som selger nesten 70 millioner mobiltelefoner årlig legger på å være først på markedet med Inner Beauty-løsningen, sier Laila Danielsen.

Den kantløse skjermen i nylanserte Xiaomi Mi Mix strekker seg hele veien opp og dekker neste hele fronten av telefonen, mye takket være norskutviklet sensorteknologi.
Den kantløse skjermen i nylanserte Xiaomi Mi Mix strekker seg hele veien opp og dekker neste hele fronten av telefonen, mye takket være norskutviklet sensorteknologi. Foto: Xiaomi

Kontrakten med den kinesiske mobilleverandøren er Elliptic Labs’ første kommersielle suksess.

Teknologien er veldig allsidig

På disse ni årene har tålmodige investorer spyttet inn rundt 150 millioner kroner i utviklingen av teknologien som på sikt kan brukes i alt fra lyspærer, til røykvarslere og alskens andre dingser for å tilføre mer og bedre funksjonalitet, ifølge teknologidirektør Bryhni.

– Fra 2017 tjener vi penger, og det gir muligheter for vekst. Jeg håper mange i Norge vil være med å utvikle verdens beste ultralydteknologiselskap. Elliptic Labs skal nå ansette mange ingeniører med signalprosessering og programvareutvikling som spesialitet, sier Danielsen til Aftenposten.

Den første telefonen med teknologien fra Elliptic Labs er Xiaomi Mi Mix, en telefon hvor skjermen dekker så godt som hele fronten. Vårt søsternettsted Tek.no har flere detaljer om Mi Mix, som nettopp ble lansert

Kommentarer (15)

Kommentarer (15)
Til toppen