MIDGARDSORMEN

Bjørns ville planer fikk skikkelig fart da Facebook bestemte seg for å bygge nytt, enormt datasenter

Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. - Jeg tror på at dette vil lykkes, sier han til digi.no.
Bjørn Rønning vil bygge fiberkabel som knytter USA og Norge sammen. - Jeg tror på at dette vil lykkes, sier han til digi.no. Bilde: IKT-Norge
9. nov. 2016 - 07:42

– Ruten kommer til å bli bygd. Og vil være ferdig i midten av andre halvdel i 2019. Spørsmålet er bare hvem som kommer til å bygge den.

Det sier Bjørn Rønning som er daglig leder i Midgardsormen. I sommer kunne han fortelle om de store planene for en ny transatlantisk fiberrute med landing i Norge.

Nå er Rønning 100 prosent sikkert på at ruten mellom Virginia Beach i USA og Blåbjerg i Danmark blir en realitet.

Spørsmålet Midgardsormen nå stiller seg er hvem som kommer til å bygge ruten, og om det blir landing også i Norge. 

Transatlantisk fibersystem

Hypotesen er at det er stort industrielt behov for både kapasitet og diversitet, og at man derfor trenger et transatlantisk fibersystem.

Ifølge Rønning vil den nye fiberruten utfylle Marea-kabelen til Facebook og Microsoft som går mellom Virginia Beach og Baskerland.

At den transatlantiske ruten nå blir bygd kan ifølge ham tilskrives at Facebook nå er i gang med å planlegge nytt datasenter i Danmark. 

– Vi har derfor hatt rett i våre antagelser om at dette var og er en svært attraktiv rute. Om vi få opp den nødvendige interessen blir det også aktuelt med landing i Norge. Siden ruten har blitt så åpenbart attraktiv er det flere aktører som har meldt seg på racet. Midgardsormen føler allikevel at vi er svært godt posisjonert til å stikke av med seieren og bli de som bygger, sier Rønning.

Den mest egnede aktøren vinner

Kabelen som nå ganske sikkert kommer vil være 7 500 kilometer lang, og starter i Virginia Beach i USA. Derfra strekker den seg til et reconfigurable optical add-drop multiplexer-knutepunkt i Norskehavet, før den når landing i Danmark.

(artikkelen fortsetter under)

Fiberen skal gå fra Mo i Rana i Nordland til Virginia Beach i USA. - Før var det i New York alle de største aktørene ville ha landing. Nå er det Virginia Beach. Det gir oss gode muligheter til å koble på alle de største aktørene i USA, sa Bjørn Rønning i Midgardsormen til digi.no i juni i år. <i>Foto: Midgardsormen</i>
Fiberen skal gå fra Mo i Rana i Nordland til Virginia Beach i USA. - Før var det i New York alle de største aktørene ville ha landing. Nå er det Virginia Beach. Det gir oss gode muligheter til å koble på alle de største aktørene i USA, sa Bjørn Rønning i Midgardsormen til digi.no i juni i år. Foto: Midgardsormen

Det er tenkt at det vil være seks eller åtte fiberpar. Hvert av fiberparene vil kunne levere mellom 18 og 26 terabit per sekund.  

Rønning mener at aktøren som har den beste løsningen for fiberkabelen kommer til å stikke av med seieren. Ifølge ham er alt avhengig av hvilken teknolog man sitter på, og hvem som har klart å etablere det beste partnerskapet. 

– Tidsplanen som vi opererer utfra i dag er 1. april. Før da er dette bare et papirprosjekt. Dessverre kan jeg ikke svare mer utfyllende da vi er bunnet av NDAer herfra til månen.

Kjenner ikke konkurrentene

Hvem de andre konkurrentene er kjenner ikke Rønning til. Han vet bare ut i fra etterretning at flere store aktører ser på planene som interessante. 

– Det er vanskelig å vite hvem som står bak de andre planene. Alt fra teleselskaper til entreprenørselskaper som oss kan være interesserte, sier han. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Tor i jotnen Hymes båt slåss med Midgardsormen. Maleri av Johann Heinrich Füssli fra 1788. <i>Foto: Henry Fuseli</i>
Tor i jotnen Hymes båt slåss med Midgardsormen. Maleri av Johann Heinrich Füssli fra 1788. Foto: Henry Fuseli

– Hva tenker du hvis en annen aktør slår dere på målstreken?

– Midgardsormen er et prosjekt vi har jobbet med i to år. Det er klart vi ikke kan si oss fornøyd med det. Det tapet får vi ta når det eventuelt blir avgjort. Vi er fortsatt svært optimistiske.

Den slagkraftige nordlendingen har fartstid fra både Fiberalliansen og IKT-Norge. Rønning tror også på en storstilt regional utbygging. 

Enorm trafikkvekst fremover

Ikke bare i Norge. Han tror trafikkveksten som bare øker og øker gjør at hele Nord-Europa står foran en enorm utbygging i årene som kommer.

– Det er mange store aktører som sikter mot både Nord- og Øst-Europa. Det kommer til å bli enormt stor vekst i dette markedet i årene som kommer, konstaterer han. 

Nordland Fylkeskommune har stilt seg svært positive til prosjektet. 

– Vi har hjulpet til så godt vi har kunnet og jeg kan love fylkets videre støtte til prosjektet. Det vi ser skje nå er helt enormt og vil bety enormt for hele landsdelen. Jeg går så langt at jeg sier vi snakker om en ny æra. Jeg har stor tro på at staben bak prosjektet får dette til, og jeg bare gleder meg til fortsettelsen, forklarte fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland til lokalavisen Rana blad i juni. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.