Abonner
KUNSTIG INTELLIGENS

Noen enkle kjøreregler for ChatGPT

Mye er usikkert rundt konsekvensene av teknologier som ChatGPT. Mattias Røstad Jørum i Bekk kommer i denne kronikken med noen enkle kjøreregler for bruken som virksomheter kan innføre allerede nå.

Mange er rådville om hvordan de skal forholde seg til at ChatGPT blir brukt i organisasjonen, mener Mattias Røstad Jørum, som er manager i Bekk. I kronikken deler han noen råd.
Mange er rådville om hvordan de skal forholde seg til at ChatGPT blir brukt i organisasjonen, mener Mattias Røstad Jørum, som er manager i Bekk. I kronikken deler han noen råd. Foto: Bekk Management Consulting
Mattias Røstad Jørum, manager i Bekk
6. mai 2023 - 10:02

Til tross for at hvert et nettsted er tapetsert med artikler om kunstig intelligens (AI/KI), er det ikke mange av oss som vet hvordan man egentlig skal forholde seg til fenomenet. De fleste har skjønt at dette vil påvirke virksomheten på en eller annen måte – men når eller hvordan, er det få som vet.

Antagelig vil ikke ballen begynne å rulle før styreleder spør din sjef om «hva er vår AI-strategi?» en gang i høst. Dette kan bety at de mer fremoverlente i din virksomhet har brukt ChatGPT i et helt år uten noen kontroll eller styring. Behovet for kontroll kommer til å skape et nytt fagfelt, «AI Governance», og i denne kronikken ønsker jeg å fremme noen enkle kjøreregler du kan introdusere i din virksomhet allerede i morgen. Og nei, jeg har ikke spurt ChatGPT om å skrive dem.

1. Anonymiser din input 

Bruker du ChatGPT direkte (altså ikke via API), vil ChatGPT bruke din input til å forbedre modellen. Dette er også grunnen til at ChatGPT er gratis til tross for helt vanvittige driftskostnader: Du trener ChatGPT til å bli bedre. Med det kan ChatGPT benytte alle dataene du putter inn, til videre analyse. Personopplysninger, forretningshemmeligheter, finansielle data, ja, alt kan bli brukt videre.

2. Vær forsiktig med å kopiere output

ChatGPT har vannmerket output for å kunne identifisere om teksten er produsert av ChatGPT. Hvis du nå skriver mail eller andre dokumenter med avskrift fra ChatGPT, er det allerede i dag løsninger som kan oppdage med stor treffsikkerhet om teksten stammer fra ChatGPT. I fremtiden kan slike løsninger være integrert i Office og således blottlegge din nåværende velvilje til å kopiere rått fra ChatGPT.

3. Kildekritikk er fortsatt viktig

ChatGPT har trålet Internett, og med det vil det naturligvis samle seg opp en god del bunnslam. I dette komplekse nevrale nettverket av informasjon er det vanskelig selv for ChatGPT å vite hva som er riktig og galt. Dette svekker troverdigheten og tilliten til ChatGPT, og man bør fortsatt beholde bondevettet i møte med løsningen.

AI-verktøyene kommer for alvor til å gjøre sitt inntog i vårt liv med Microsofts kommende utvidelse til Office365, Copilot. I mellomtiden får vi leke oss med ChatGPT og bli vant med verktøyene som vil følge oss resten av vår levetid.

Les også