KUNSTIG INTELLIGENS

Noen enkle kjøreregler for ChatGPT

Mye er usikkert rundt konsekvensene av teknologier som ChatGPT. Mattias Røstad Jørum i Bekk kommer i denne kronikken med noen enkle kjøreregler for bruken som virksomheter kan innføre allerede nå.

Mange er rådville om hvordan de skal forholde seg til at ChatGPT blir brukt i organisasjonen, mener Mattias Røstad Jørum, som er manager i Bekk. I kronikken deler han noen råd.
Mange er rådville om hvordan de skal forholde seg til at ChatGPT blir brukt i organisasjonen, mener Mattias Røstad Jørum, som er manager i Bekk. I kronikken deler han noen råd. Foto: Bekk Management Consulting
Mattias Røstad Jørum, manager i Bekk
6. mai 2023 - 10:02

Til tross for at hvert et nettsted er tapetsert med artikler om kunstig intelligens (AI/KI), er det ikke mange av oss som vet hvordan man egentlig skal forholde seg til fenomenet. De fleste har skjønt at dette vil påvirke virksomheten på en eller annen måte – men når eller hvordan, er det få som vet.

Antagelig vil ikke ballen begynne å rulle før styreleder spør din sjef om «hva er vår AI-strategi?» en gang i høst. Dette kan bety at de mer fremoverlente i din virksomhet har brukt ChatGPT i et helt år uten noen kontroll eller styring. Behovet for kontroll kommer til å skape et nytt fagfelt, «AI Governance», og i denne kronikken ønsker jeg å fremme noen enkle kjøreregler du kan introdusere i din virksomhet allerede i morgen. Og nei, jeg har ikke spurt ChatGPT om å skrive dem.

1. Anonymiser din input 

Bruker du ChatGPT direkte (altså ikke via API), vil ChatGPT bruke din input til å forbedre modellen. Dette er også grunnen til at ChatGPT er gratis til tross for helt vanvittige driftskostnader: Du trener ChatGPT til å bli bedre. Med det kan ChatGPT benytte alle dataene du putter inn, til videre analyse. Personopplysninger, forretningshemmeligheter, finansielle data, ja, alt kan bli brukt videre.

2. Vær forsiktig med å kopiere output

ChatGPT har vannmerket output for å kunne identifisere om teksten er produsert av ChatGPT. Hvis du nå skriver mail eller andre dokumenter med avskrift fra ChatGPT, er det allerede i dag løsninger som kan oppdage med stor treffsikkerhet om teksten stammer fra ChatGPT. I fremtiden kan slike løsninger være integrert i Office og således blottlegge din nåværende velvilje til å kopiere rått fra ChatGPT.

3. Kildekritikk er fortsatt viktig

ChatGPT har trålet Internett, og med det vil det naturligvis samle seg opp en god del bunnslam. I dette komplekse nevrale nettverket av informasjon er det vanskelig selv for ChatGPT å vite hva som er riktig og galt. Dette svekker troverdigheten og tilliten til ChatGPT, og man bør fortsatt beholde bondevettet i møte med løsningen.

AI-verktøyene kommer for alvor til å gjøre sitt inntog i vårt liv med Microsofts kommende utvidelse til Office365, Copilot. I mellomtiden får vi leke oss med ChatGPT og bli vant med verktøyene som vil følge oss resten av vår levetid.

Tom Giffard ville vise hvor avansert KI er blitt. Lot ChatGPT skrive en hel tale.
Les også

Ville vise frem teknologien: Brukte ChatGPT til å skrive politisk tale

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.