SKYTJENESTER

Tiden er inne for skybasert «FinOps»

De siste årene har det å låne penger vært billig, blant annet takket være en rente tilnærmet null. Økonomien har vært i ferd med å komme seg etter pandemien, og kapitalmarkedene har med andre ord vært fokusert på topplinjevekst. Men så snudde det. Bedriftene vokser fortsatt – men ikke som forventet. Hva har skjedd? Hva kan gjøres?

Joachim Tuft, som har tittelen «enterprise technologist» i Amazon Web Services, skriver i denne kronikken om en metodikk med fokus på økonomi- og kostnadsstyring i skybaserte IT-miljøer.
Joachim Tuft, som har tittelen «enterprise technologist» i Amazon Web Services, skriver i denne kronikken om en metodikk med fokus på økonomi- og kostnadsstyring i skybaserte IT-miljøer. Foto: Pressefoto
Joachim Tuft i Amazon Web Services
30. mai 2023 - 12:24

Den globale økonomien er bedre enn mange tror. Utfordringen er at mange bedrifter har basert planene på anslått vekst. Er det tro på vekst, investeres det i vekst. Det rekrutteres, bygges infrastruktur og prosjekter iverksettes.

Men hva nå som veksten ikke ble som forventet? Rentene har gått opp, kapital er dyrere og den geopolitiske situasjonen forblir ustabil. Resultatet er mer konservativ pengebruk, og at Kina muligens ikke lenger er motoren for både etterspørsel og produksjon. Det er mange hensyn å ta samtidig som bedrifter nå innser at veksten det er investert i uteblir.

Men det er mulig å redusere den risiko og ineffektivitet som skyldes disse svingningene og de opplevde økonomiske sykluser. Det er her digitale tilnærminger som skyen kommer til sin rett, fordi det lar bedriften matche utgifter med inntekter og vekstmulighetene, noe som igjen reduserer risikoen som tas i forbindelse med kapasitetsplanlegging.

Taxfree-butikken på Oslo lufthavn.
Les også

Hackere rammer taxfree-salget

For selv om vi går i motvind, er det flere ting næringslivet kan gjøre for å redusere vindtrykket. Det handler om å håndtere det vi kan kalle den umiddelbare, den raske og den grunnleggende horisonten, hvor førstnevnte handler om umiddelbare kostnadsreduksjoner for å bygge og etablere tillit. En CIO kan raskt etablere eller øke troverdighet ved å proaktivt komme i gang med løsninger for å spare penger med en gang.

Med den raske horisonten menes kostnadsbesparelser som krever liten innsats, for eksempel linjeelementer som vises i gjeldene års regnskap, og som vil ha effekt allerede ved slutten av regnskapsåret. Dette er en utmerket mulighet til å ta i bruk en økonomisk disiplin i skyen gjennom det som kalles FinOps (Financial Operations).

FinOps er en metodikk med fokus på økonomi- og kostnadsstyring i skybaserte it-miljøer. Målet er å forbedre den økonomiske styringen og kostnadseffektiviteten ved å bringe mennesker, prosesser og teknologi sammen. Det handler om å skape bevissthet rundt kostnader, ressursbruk og beslutninger. Dette inkluderer å overvåke kostnader, identifisere unødvendige utgifter, optimalisere ressursallokeringen, iverksette automatisering og bruke verktøy for å analysere og prognostisere kostnader. Sist, men ikke minst, så må organisasjonen og dens kultur se på kostnadsreduksjon som noe alle har ansvar for.

Den tredje horisonten, og den grunnleggende, er den fundamentale horisonten. Endringer som fundamentalt påvirker bedriftsøkonomien – og viktigst av alt – enhetsøkonomien. En viss del av kostnadene avhenger av inntekter eller antall enheter produsert eller solgt. Bedrifter vil derfor ønske å flytte noen av sine faste forhåndskostnader inn i den kategorien for at de skal være på linje med inntektene.

Illustrasjonsbilde av politiet i arbeid. Et nytt verktøy for patruljering på åpne sosiale medier har fått veiledning fra Datatilsynet.
Les også

Masseovervåkning: – Formålet er så bra at motargument kan føles litt veike

Med andre ord går kostnadene automatisk ned om inntektene går ned, hvilket fjerner risiko og tillater rask justering når økonomien svinger. Bedrifter bør også redusere enhetskostnadene ytterligere ved å søke muligheter til å slanke prosessene – ofte ved hjelp av teknologi og skyen.

Den nåværende krisen gir bedrifter en sjanse til å få kontroll på enhetsøkonomien for å være godt posisjonert for både vekst og nedgang. For krisen vil ta slutt, og derfor må det planlegges for veksten som kommer. Nettopp derfor er det farlig å kutte kostnader på en måte som gjør det vanskelig å vokse når økonomien igjen snur.

Tall fra Gartner viser at 70 prosent av næringslivet ikke gjenvinner de samme vekstnivåene før det har gått tre år etter en resesjon. Det er viktig å ikke glemme at en økonomisk nedgang også gir store muligheter. En CIO kan bruke tiden vi er inne i til bygge troverdighet ved å proaktivt svare på organisasjonens behov.

Bedriften kan bruke nedgangen som en mulighet til å implementere en god FinOps kostnadsdisiplin og til å ta tak i den grunnleggende økonomien i virksomheten deres. Den langsiktige vinneren i et konkurransedrevet marked er bedriften som best reagerer på de økonomiske forholdene vi står i.

Mozhgan Tavakolifard etter en panelsamtale ved The Conduit om finansiell sikkerhet for selvstendig næringsdrivende kvinner, arrangert av Euro Nordic Funding Alliance.
Les også

KI-ekspert: Mener 90 prosent av selskaper bare eksperimenterer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.