TELEKOM

Dekker ti norske byer med WLAN

Langt raskere og billigere enn 3G mobil, sier partnerne The Cloud og Pronea.

29. juni 2009 - 10:16

Nord-Norges største fiberselskap, Pronea, har inngått en avtale med The Cloud, en europeisk utbygger av WLAN-soner som i 2006 uttrykte et mål om å bli størst i Norden på dette området.

Avtalen går ut på å dekke ti norske byer med trådløst bredbånd i form av åpne WLAN-soner, heter det i en pressemelding.

De ti byene som – det understrekes foreløpig – omfattes av avtalen er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes og Drammen.

Pronea er allerede engasjert i et åpent bynett i Oslo, etter sin overtakelse av Homebase i mai i fjor.

Første fase av Oslo-utbyggingen skal skje til høsten. De andre byene skal bygges ut etter hvert. Planlagt ferdigstillelse for Oslo og de andre byene er 2012.

The Cloud har mange tusen WLAN-soner over hele Europa. Det har etablert trådløse bynett i Göteborg, Stuttgart og i to områder av London: City og Canary Wharf.

Pronea og The Cloud lover surfing opptil 10 ganger raskere enn med 3G mobil. Nettene vil være tilgjengelige for pc-er og mobiltelefoner, samt apparater som Nintendo DS og iPod Touch.

– Vi føler vi er med å skrive historie når vi sammen med The Cloud sørger for å bringe Norge i tet innen trådløs bredbånd. Mens 3G mobilnett vil dekke hele landet vil våre trådløse bynett være billigere og bedre, men også helt nødvendig for å håndtere den voksende datatrafikken i byene, sier Trond Arne Kongsli, administrerende direktør i Pronea.

– Byer rundt i verden ser nå behovet for å sikre rask trådløs internettaksess i tråd med den opplevelsen forbrukere og bedrifter ønsker og forventer. Utbredelsen av laptops med innebygget Wifi og smartphones øker raskt. Dermed øker også behovet for et WiFi som et tillegg til 3G-nettene, både for å møte kundebehov og håndtere økende datatrafikk fra mobilapplikasjoner. Norge har alltid ligget i tet i den mobile internett-revolusjonen og utrullingen vil styrke denne posisjonen, sier Steve Nicolson, konsernsjef i The Cloud.

Norske Ferd Venture investerte i The Cloud i oktober 2008, og Ferd-partner Bjørn Erik Reinseth ble styremedlem i The Cloud.

Motorola er også part i avtalen. De skal stå for det fysiske utstyret, og skal også levere applikasjoner til dem som vil tilby tjenester i de åpne trådløse bynettene.

Pronea og The Cloud understreker at den faktiske anvendelsen av bynettene er avhengig av tjenestetilbyderne. De ser for seg alt fra alminnelig bredbåndaksess til spesialiserte tjenester som bedre styring av trafikklys og overføring av bilder fra overvåkingskameraer.

Gjennom sin virksomhet i Norge hittil har The Cloud allerede Telenor, Tele2, McDonalds, hotellkjeden Norlandia og Hemsedal SkiStar resort på kundelisten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.