Deler av t-banen har fått 4G

Se hvor raskt du kan surfe ombord.

Deler av t-banen har fått 4G
KJAPT: Omsider blir det mulig å surfe også ombord t-banen i Oslo. Bilde: Netcom

Reisende med t-banen i Oslo har i mange år ventet på et moderne mobilnett med dekning som fungerer også under jorda.

Radiosignalene møter nemlig veggen i møtet med de betongbelagte tunnelene. For å gi de om lag 250.000 daglige reisende et tilbud om datatrafikk har det lenge vært planlagt en ny strålekabel langs sporene.

De fleste må smøre seg med enda litt mer tålmodighet, men for reisende på deler av linje 5 (Grorudbanen) er tilbudet omsider åpnet. Nærmere bestemt i strekket mellom Risløkka og endestasjonen Vestli.

Først en gang i 2015 vil hele hovedstadens t-banenett være oppkoblet, og slik få full 3G- og 4G-dekning.

46 KILOMETER: Her er strålekoax-kabelen som skal gi et forløsende bredbåndstilbud for reisende med t-banen i hovedstaden.
46 KILOMETER: Her er strålekoax-kabelen som skal gi et forløsende bredbåndstilbud for reisende med t-banen i hovedstaden. Bilde: Marius Jørgenrud

Arbeidet med å strekke til sammen 46 kilometer kabel startet for snart ett år siden, men er tidkrevende fordi monteringen bare kan foregå i noen få timer om natten, da banen står.

Spleiselag

Direktørene i Telenor, Netcom og Tele2 stilte alle opp og gjennomførte en pressekonferanse ombord bakerste vogn, for å markere startskuddet fredag formiddag.

Utrullingen er et spleiselag mellom de tre mobiloperatørene, og tilbudet vil derfor komme alle kunder til gode.

Telenor-sjef Berit Svendsen fra dagens pressekonferanse, som uvanlig fant sted ombord på t-banen.
Telenor-sjef Berit Svendsen fra dagens pressekonferanse, som uvanlig fant sted ombord på t-banen. Bilde: Telenor

– Vi er svært glade for å kunne tilby rask mobilsurfing for de reisende med Grorudbanen. Dette er første skritt på veien, og vi er i full gang med videre utbygging, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen i en pressemelding.

Konsernsjef i Sporveien Cato Hellesjø følger opp og sier at tilbudet har vært etterlengtet. Han er begeistret over at arbeidet med å skape Europas «råeste nett på t-bane» nå er godt i gang.

Netcom målte hastigheten og delte et bilde fra fredagens jomfrutur. Det viste en ytelse på solide 58,78 megabit/s nedstrøms, med opplasting på 24,51 Mbit/s. Det krever at utstyret har støtte for LTE/4G og et abonnement som støtter slike hastigheter.

Nå er mobilnettet en delt ressurs, og når t-banevogner fulle av folk på vei til og fra jobb begynner å ta i bruk tilbudet, skal det blir interessant å se hva slags ytelse som blir igjen til hver enkelt. Det er uansett en liten revolusjon sammenlignet med det tidligere dekningshullet.

    Les også: