UTVIKLING

Deler regningen for å sikre god dokumentasjon av webteknologier

Framtiden til MDN Web Docs har stått i fare. Nå får det støtte fra flere aktører i bransjen gjennom et nytt og uavhengig prosjekt.

Framtiden til MDN Web Docs sikres gjennom et nytt, uavhengig prosjekt.
Framtiden til MDN Web Docs sikres gjennom et nytt, uavhengig prosjekt. Skjermbilde: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. jan. 2021 - 17:00

I en åpen utviklingsplattform som weben er det spesielt viktig at utviklere og andre sikres god og entydig dokumentasjon om hvordan programmeringsgrensesnitt og andre teknologier fungerer og kan benyttes. 

Dette har blitt enklere med årene, ved at moderne nettlesere i de fleste tilfeller gjengir webinnhold på samme måte. I tillegg ble det i 2017 bestemt at det skulle være ett offisielt sted å finne informasjon om webutvikling, uavhengig av nettleser. Det var Mozillas MDN Web Docs som ble valgt. 

Dessverre har Mozilla slitt med økonomien i det siste og måtte nylig si opp 250 ansatte. Mange av disse var ifølge ZDNet tilknyttet MDN Web Docs, noe som trolig har fått konsekvenser for oppdateringen av innholdet i tjenesten. 

Uavhengig støtte

Dette er etter alt å dømme bakgrunnen for etableringen av prosjektet Open Web Docs, som skal sikre at fellesskap av tekniske forfattere kan skape og vedlikeholde åpen og inkluderende dokumentasjon om webplattformen, også på lang sikt. Samtidig er prosjektet uavhengig av enhver enkeltorganisasjon.

Prosjektet skal ha egne fulltidsansatte og sammen med partnervirksomheter bidra til å forbedre de eksisterende dokumentasjonsplattformene. I år vil det primært dreie seg om å samarbeide med MDN Web Docs. 

Open Web Docs har fått en rekke støttespiller. Hovedsponsorene fra starten av er Coil Technologies, Google og Microsoft. Andre som deltar, enten finansielt og/eller på annen måte, inkluderer Igalia, Mozilla, Samsung og W3C. Det er allerede også mange privatpersoner som har gitt pengestøtte til prosjektet.

Hos brikkegiganten Intel ser man weben som dagens sentrale plattform, og derfor er det viktig at firmaets maskinvare kan yte optimalt, også når teknologiene er HTML, Javascript og CSS, påpeker webarkitekt Kenneth Christiansen.
Les også

Javascript 2024: Slutt på tomme løfter, mener web-arkitekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.