Dell er størst, IBM er inne i dødsspiral

Ferske kvartalstall viser at Dell, ikke Compaq, er den største største PC-leverandør i USA. Tallene avslører også en katastrofe for IBM.

Ferske kvartalstall viser at Dell, ikke Compaq, er den største største PC-leverandør i USA. Tallene avslører også en katastrofe for IBM.

Ikke uventet stjal Dell kronen fra Compaq, den regjerende PC-kongen i USA. Tall fra tredje kvartal samlet inn av de to analyseselskapene IDC og Dataquest viser at Dell nå har 18 prosent av markedet, to prosent mer enn Compaq, skriver avisen Wall Street Journal.

Compaq mistet førsteplassen trolig mye takket være selskapets økonomiske problemer. Datagiganten sparket i vår toppsjef Eckhard Pfeiffer og har skiftet ut store deler av direktørstaben. I morgen tror amerikanske analytikere at selskapet vil legge frem et lite overskudd, men samtidig måtte offentliggjøre en avskrivning på hele syv milliarder kroner på grunn av ommøbleringen i selskapet.

Dell, derimot, ligger i femtegir og solgte 58 prosent flere PCer enn i tredje kvartal i fjor. Compaq solgte 24 prosent flere maskiner, men dette skyldes bare at markedet vokser så fort er - Compaq vedlikeholdt bare sine markedsandeler, sier de to analyseselskapene.

Kvartalstallene avdekker også en katastrofe for IBM. Til tross for at moderselskapet pøser penger inn i PC-divisjonen (IBM PC tapte nærmere 9,3 milliarder kroner de siste seks kvartalene) faller selskapets markedsandeler. I fjor hadde selskapet en markedsandel på 8,9 prosent, men ender foreløpig opp med en andel på 7.6 prosent i år. Dermed faller store blå ned fra tredjeplass til femteplass, bak Dell, Compaq, Gateway og HP, viser Dataquest-tallene.

Compaq er dog fremdeles nummer en på verdensbasis og har en svært sterk stilling her i Norge. På verdensbasis steg PC-salget til 28,6 millioner maskiner, en vekst på 23 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, hevder Dataquest. IDC sier tallet er 25 prosent, grunnet litt forskjeller i målesystemer, skriver Wall Street Journal.

Det er særlig i Asia PC-salget vokser etter hvert som verdensdelen reiser seg etter den finansielle krisen. Her i Europa stiger salget bare 16 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Mer av dette slaget?

Til toppen