Dell og HP velger Java fra Sun

Dell og HP har undertegnet avtaler om å distribuere Java fra Sun på alle sine PC-er.

Dell og HP har undertegnet avtaler om å distribuere Java fra Sun på alle sine PC-er.

Foranledningen til avtalene mellom Sun og henholdsvis Dell og Hewlett-Packard, er Microsofts varsel om at det vil være slutt på Java i Windows fra og med årsskiftet, som følge av en langvarig juridisk strid med Sun. De to PC-leverandørene sier de vil sikre at kundene får tilgang til de "rike opplevelsene" moderne Java kan by på.

HPs første PC-er med Sun Java vil komme i løpet av tredje kvartal. Innen et års tid vil Sun Java være forhåndsinstallert på alle stasjonære og bærbare PC-er.

Dell tar sikte på å levere Sun Java på alle stasjonære og bærbare PC-er, samt arbeidsstasjoner, innen årsskiftet. Selskapet sier samtidig at det ikke vil delta i den nye markedskampanjen til Sun, som tar sikte på å få den nye Java-logoen utenpå alle slags maskiner med forhåndsinstallert Java.

Forhandlingene om avtalene med henholdsvis Dell og HP ble ført på overtid under det store JavaOne 2003-arrangementet i San Francisco.

En erklæring fra Microsoft sier at de ikke lenger vil ta noe ansvar for Java på Windows-maskiner, men at PC-leverandørene står fritt til å forhåndsinstallere den programvaren de ønsker.

Sun sier de ser fram til å inngå tilsvarende avtaler med andre leverandører. De har store forhåpninger til den kommende oppgraderingen av J2SE (Java 2 Standard Edition, altså klientutgaven, i motsetning til serverutgaven Java 2 Enterprise Edition eller J2EE) til versjon 1.5, også kjent under kodenavnet "Tiger". Her vil det blant annet komme støtte for de grunnleggende standardene for web-tjenester, slik at Java kommer mer på høyde med Microsoft .Net på klientsiden. I dag spres J2SE 1.4, med en snarlig oppgradering til versjon 1.4.2.

Tilsvarende avtaler om J2SE er inngått med Apple og med Linux-leverandøren Red Hat.

Til toppen