Dell opp i fallende servermarked

Alene blant de store om å øke omsetningen i fjerde kvartal.

I et marked der de største konkurrentene faller med fra 8,7 til 16 prosent, øker Dell med over 7 prosent.
I et marked der de største konkurrentene faller med fra 8,7 til 16 prosent, øker Dell med over 7 prosent.

Alene blant de store om å øke omsetningen i fjerde kvartal.

Anslagene til analyseselskapet Gartner over det globale servermarkedet i fjerde kvartal viser at markedet krympet med over 5 prosent i omsetning til 13,9 milliarder dollar, sammenliknet med fjerde kvartal 2010.

Av de fem største leverandørene var Dell alene om å øke omsetningen. De andre – IBM, HP, Oracle og Fujitsu – opplevde fall på opptil 16 prosent.

For hele året 2011 økte servermarkedet med 7,9 prosent til 52,8 milliarder dollar. Her holdt Dell tritt med markedet, mens IBM, HP og Oracle tapte markedsandeler. Den minste av de fem største, Fujitsu, økte omsetningen med 18,1 prosent.

Målt i volum, økte markedet med 4,5 prosent til 2,5 millioner enheter i fjerde kvartal, og med 7,0 prosent til 9,5 millioner enheter fra 2010 til 2011. Lenovo tar Oracles plass blant de fem store: De økte leveransene med 51 prosent i fjerde kvartal, og med 58,9 prosent for hele året. Markedsandelen for fortsatt svært beskjeden, 2,0 prosent.

Jeffrey Hewitt i Gartner forklarer at mange serverleverandør hadde problemer med å levere i de siste ukene i 2011, på grunn av harddiskmangel etter flommen i Thailand. Han regner med at slike problemer vil vedvare og prege servermarkedet i første kvartal 2012.

Mens det er x86-servere som driver markedet som helhet, er IBM i stor grad avhengig av sine Power-baserte maskiner. Det er omsetningen her som sikrer IBM stillingen som markedsleder, målt i omsetning.

Hewitt peker også på at servermarkedet i større grad enn tidligere er preget av kraftig økt salg til store datasentraler. Dette gir kraftig vekst innen bladservere og såkalte «skinless servers», det vil si strippede maskiner som bare leveres med de mest påkrevde komponentene.

Gartner tror at servermarkedet vil oppleve vekst i 2012, dels på grunn av virtualiseringsbølgen, dels fordi både Intel og AMD vil komme med nye prosessorer, slik at det kan bli lønnsomt å fornye større deler av den eksisterende serverparken.

Tabellene nedenfor viser Gartners anslag over det globale servermarkedet i fjerde kvartal og hele året, målt etter henholdsvis omsetning og volum.

Til toppen