Dell-rekord i svakt servermarked

Alene blant de store om å øke omsetningen.

Dell-rekord i svakt servermarked
Ifølge IDC krymper servermarkedet med 4,0 prosent, sammenliknet med tredje kvartal i fjor. Dell derimot øker serveromsetningen med 8,2 prosent og oppnår en rekordhøy markedsandel på 17,1 prosent. Bilde: Dell

Analyseselskapene IDC og Gartner har begge levert sine anslag over utviklingen på det globale servermarkedet i tredje kvartal. Begge konstaterer at serveromsetningen faller for fjerde kvartal på rad.

IDC anslår nedgangen til 4,0 prosent. Gartner mener nedgangen er 2,8 prosent. Målt i volum er det større sprik mellom de to: IDC anslår en leveranseøkning på 0,6 prosent, Gartner oppgir 3,6 prosent.

IDC bemerker hvordan «volumsystemer» har opplevd en omsetningsnedgang på 0,5 prosent, mens servere i midtre og øvre prissegment har en nedgang på henholdsvis 14,0 prosent og 8,9 prosent.

Ansvarlig for IDCs serverundersøkelser, Matt Eastwood peker på at hovedårsaken til utviklingen er en kombinasjon av ugunstige makroøkonomiske forhold og et antall overganger til ny teknologi.

Det eneste geografiske område der serveromsetningen øker er Asia/Stillehavet. Det skyldes sterk etterspørsel i Kina, og kommer i hovedsak lokale leverandører til gode. Et eksempel er den i vesten helt ukjente Inspur som plutselig klatrer til en plass blant verdens ti største leverandører, ifølge IDC.

Fordelt per leverandør, ser statistikken slik ut:

IDC forklarer at IBMs stormaskin System z trekker deres omsetningstall ned, fordi kundene venter på en varslet oppgradering. HP opplever fortsatt etterspørselssvikt for Itanium-serverne («Integrity»), men har også større problemer på x86-markedet («ProLiant») enn konkurrentene.

Dell er den eneste av de fem store serverleverandørene som øker omsetningen i et sviktende marked.

IDC peker på at Dell aldri før har hatt så stor andel av det globale servermarkedet, målt i omsetning: 17,1 prosent.

I sin vurdering av servermarkedet målt i volum, peker Gartner på at Dell og Cisco er alene blant de fem største (listen består av HP, Dell, IBM, Fujitsu og Cisco, i den rekkefølgen) som øker leveransene sammenliknet med tredje kvartal i fjor.

IDC peker på at Linux-markedet øker med 6,6 prosent til 2,6 milliarder dollar, mens Windows-servermarkedet minker med 0,9 prosent til 6,2 milliarder dollar.

Det innebærer at begge plattformene øker sin markedsandel, Linux med 2,1 prosentpoeng til 21,5 prosent, Windows med 1,6 poeng til 51,1 prosent. Det er etterspørselen etter høyytelsesklynger (HPC, «high performance computing») og nettskyinfrastruktur som driver veksten i markedet for Linux-servere.

Unix-servere fortsetter å falle: Omsetningen på 2,1 milliarder dollar, ifølge IDC, er 14,2 prosent lavere enn for et år siden. 17,3 prosent av alle solgte servere i tredje kvartal var Unix-basert: Det er plattformens laveste markedsandel på mer enn ti år. Blant Unix-leverandørene skiller IBM seg ut med en vekst på 0,8 prosent.

Ikke-x86-servere – blant annet Sparc, Itanium og IBM stormaskin – er ned 171 prosent til 3,3 milliarder dollar. Denne gruppens markedsandel er nå 27,0 prosent, den laveste noen sinne ifølge IDC.

x86 fortsetter altså å erobre verden, med en omsetningsvekst på 2,0 prosent til 8,9 milliarder dollar.

Denne trenden bidrar til å forklare hvorfor Dell, den eneste av de fem store (målt i omsetning) som holder seg til x86-plattformen, også er den eneste som øker omsetningen. Samtidig øker de langt raskere enn selve x86-plattformen: 8,2 prosent mot 2,0 prosent (ifølge IDC, Gartner oppgir Dells vekst til over 10 prosent).

Gladmeldingen for HP er at bladservermarkedet fortsetter å vokse – med 2,9 prosent til 2,1 milliarder dollar – og at de her er den ubestridte eneren med en markedsandel på 45,9 prosent, ifølge IDC. De øvrige store på dette markedet fordeler seg slik: IBM 19,0 prosent, Cisco 15,0 prosent og Dell 8,1 prosent.

91 prosent av bladserveromsetningen er x86, og bladservere utgjør 21,5 prosent av all omsetningen av x86-servere.

Gartners oversikt over serveromsetningen i «Emea» (Europa, Midtøsten og Afrika) viser at markedet krymper med 9,0 prosent.

Dell er alene om å øke omsetningen, med 9,7 prosent, mens HP bevarer topplasseringen med en markedsandel på 36,6 prosent trass i at omsetningen deres faller med 16,7 prosent.

Spesielt for Emea sammenliknet med den øvrige verden er at kategorien «andre» vokser langt mindre enn på det globale markedet – 8,4 prosent mot 27,2 prosent ifølge Gartner – og at markedsandelen er betydelig lavere: 12,2 prosent mot 20,7 prosent.

Gartner-analytiker Adrian O’Connell sier Emea er det svake området i det globale servermarkedet. De regionale forskjellene er store: Nedgangen er størst i Midtøsten og Afrika (14,0 prosent), og Øst-Europa faller mer enn Vest-Europa (11,8 prosent mot 7,6 prosent).

Les mer om: