Dell Services | Perot Systems

Dell selger IT-tjenestedivisjonen sin for 26 milliarder

Fjerner noe av gjeldsbyrden fra kjøpet av EMC.

Michael Dell har økt budet på livsverket til rett i underkant av 150 milliarder kroner. Men det er fremdeles ikke sikkert at han får kjøpt ut de andre aksjonærene fra PC-produsenten han har bygget opp.
Michael Dell har økt budet på livsverket til rett i underkant av 150 milliarder kroner. Men det er fremdeles ikke sikkert at han får kjøpt ut de andre aksjonærene fra PC-produsenten han har bygget opp. (Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press)

Fjerner noe av gjeldsbyrden fra kjøpet av EMC.

Japanske NTT Data, en systemintegrator og datterselskap av NTT-konsernet (Nippon Telegraph and Telephone) overtar Dell Services for drøyt 3 milliarder dollar, tilsvarende om lag 26 milliarder norske kroner.

Salget er et ledd i finansieringen av Dells pågående overtakelse av lagringsgiganten EMC for opptil 67 milliarder dollar. Det er en komplisert affære der Dell og partnere pådrar seg stor gjeld.

Dette fjerner noe av gjeldsbyrden, som av ulike kilder har vært beregnet til mellom 49,5 og 43 milliarder dollar.

IT-tjenesteselskapet som japanerne har avtalt å kjøpe er i stor grad basert på Perot Systems, en tungvekter innen områder som offentlig sektor og helse. De hadde drøyt 23.000 ansatte da Dell kjøpte dem opp for 3,9 milliarder dollar tilbake i 2009.

Perot Systems ble for øvrig i sin tid startet av Ross Perot, mangemilliardær og seriegründer fra Texas. En del vil huske at han stilte som uavhengig presidentkandidat i USA to ganger på 1990-tallet.

Siden den gangen er deler av virksomheten reorganisert, mens andre deler ikke omfattes av salget. En direkte sammenligning gir følgelig ingen mening, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Recode har tidligere meldt at franske Atos var interessert i å kjøpe Dell Services for rundt 4,2 milliarder dollar, men slik gikk det altså ikke.

Dell vurderer flere salg

Datasentre i Storbritannia, USA og Australia inngår i salget til NTT Data. Det gjør også en betydelig konsulent/outsourcing-virksomhet med bransjevertikaler særlig innen helse og forsikring. Ellers er det sparsomt med detaljer om hva som faktisk inngår.

I en felles kunngjøring mandag skriver Dell og NTT at de også etablerer et forretningsmessig samarbeid, samt at oppkjøpet vil styrke sistnevntes tilstedeværelse i det nord-amerikanske markedet betydelig.

Ifølge Reuters vurderer Dell nå også å selge Quest Software, en leverandør av bedriftsprogramvare og tjenester blant annet til datasentre, som Dell kjøpte for 2,36 milliarder dollar så sent som i 2012.

Det samme gjelder IT-sikkerhetsselskapet SonicWall (også kjøpt i 2012), med en bred portefølje av nettverksprodukter for trusselhåndtering, snokvern og så videre. Det antas at Quest og SonicWall samlet kan være verdt opp mot 4 milliarder dollar.

Til toppen