JUSS OG SAMFUNN

Dell straffes for juks

Må ut med over 100 millioner dollar, men innrømmer ingen ting.

23. juli 2010 - 10:26

PC- og systemleverandøren Dell og toppsjef Michael Dell har i flere år vært under etterforskning for villende regnskapsføring.

I forrige måned ble det kjent at det amerikanske finanstilsynet SEC beskyldte Dell for å pumpe opp regnskapene med overføringer fra brikkeprodusenten Intel.

Dette kom i form av rabatter, som del av en avtale der Dell ikke skulle bruke produkter fra brikkekonkurrenten AMD.

I EUs store monopolsak mot Intel ble det slått fast at rabattene var ulovlige, og Intel ble dømt til en mot på 1,06 milliarder euro i mai i fjor. EU betraktet rabattene som en måte for Intel å presse Dell til ikke å bruke prosessorer fra AMD i sine produkter, og anklaget ikke Dell for ulovligheter. Dell avsto fra å bruke AMD-prosessorer helt til 2006.

Dell var helt avhengig av disse rabattene for å møte eller overgå forventningene på Wall Street, påpeker avisen New York Times.

Når Dell til slutt inngikk et samarbeid med AMD som sin andre brikkeleverandør kuttet Intel rabattene. Dette gikk utover selskapets lønnsomhet, men ifølge SEC var ikke investorene blitt gjort oppmerksomme på rabatt-omfanget eller hvordan dette fungerte.

Dell inngikk i går forlik som avslutter saken, forutsatt at avtalen godkjennes av en amerikanske distriktsdomstol.

I forliket må Dell betale 100 millioner dollar. I tillegg må selskapets styreformann og toppsjef Michael Dell, samt tidligere toppleder Kevin Rollins betale 4 millioner dollar hver.

Den tidligere finansdirektøren James M. Schneider ilegges samtidig en bot på 3 millioner dollar. Et par andre finanstopper som heller ikke jobber i Dell lenger får mindre bøter på 50.000 dollar.

Alle forlikene inngås uten at partene innrømmer noen form for skyld, etter vanlig praksis i slike saker med finanstilsynet.

Det har vært stilt spørsmål ved om saken har kunnet påvirke mulighetene for Michael Dell til å beholde sin posisjon i selskapet. Forliket setter ingen slike begrensninger, og han er således fri til å fortsette som Dell-sjef.

Som en del av oppgjøret har Dell samtykket til et permanent forbud (forføyning) mot å bryte med amerikanske føderale regnskapslover og SEC-regler i fremtiden, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Dell har også underlagt seg visse forpliktelser, som blant annet å benytte en uavhengig konsulent for å sørge for bedre innsyn i selskapets regnskapsrutiner.

I en pressemelding uttaler styret i Dell følgende:

- Styret mener at forliket er bra for selskapet, dets kunder og aksjonærer, ettersom det avslutter fem års etterforskning fra SEC. Styret i Dell gir sin uforbeholdne støtte til toppsjef Michael Dell.

Dell hadde på forhånd satt av hele erstatningsummen på 100 millioner dollar i sitt regnskap.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.