FORBRUKERTEKNOLOGI

Dell Streak er et sikleobjekt

Vi har testet smartmobilen med 5-tommers skjerm.

30. juni 2010 - 11:46

Lite visste vi at en smartmobil med fem-tommers berøringsskjerm var noe å trakte etter. Men den flunkende nye Dell Streak har overbevist oss.

Først gjør vi det klart at dette ikke er en vitenskapelig test. Dette er inntrykkene vi sitter igjen med etter å ha prøvd produktet i noen dager.

Den gigantiske skjermen er det første du legger merke til. Den måler hele 12,7 centimenter diagonalt. Vi snakker med andre ord om en telefon som virkelig vekker oppsikt.

Og dette er en telefon, eller rettere sagt en Android-basert smarttelefon. Dell markedsfører dette som en hybrid mellom nettfjøl («tablet») og mobil, men slik opplever ikke vi det.

Som telefon ligger denne enheten helt i grenselandet, noen vil si over, hva størrelsen angår.

Streak er ingen liten telefon. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Streak er ingen liten telefon. Bilde: Marius Jørgenrud

- Endelig en mobil tilpasset meg, sa en utvikler i vår IT-avdeling da han fikk se Streak. Han er nesten to meter høy.

Får den plass i en vanlig bukselomme? Ja, med mindre du går i åletrange jeans. Den er såpass tynn (9,98 mm) at den til nød også går i skjortelomma. Men med en vekt på 220 gram ligger den bedre i blazeren.

Berøringsskjermen er kapasitiv og byr på 800 ganger 480 bildepunkter. Det er samme oppløsning som eksempelvis HTCs HD2 med sin 4,3 tommers skjerm. HD2 er diger den også, men blir likevel en miniputt ved siden av Dell-telefonen. Streak er på sin side langt mindre enn en iPad.

Nevnte vi at skjermen gir nydelige bilder? Vi ble sittende å se på animasjonsfilmen Wall-E i 720p-oppløsning og et opptak fra gode, gamle Karius og Baktus. Begge fulgte med vårt testeksemplar.

Klare og fine farger, etter vår smak, og en skjerm som i praksis er dobbelt så stor som på en iPhone, gjorde opplevelsen svært fornøyelig.

Gammel programvare

Streak leveres av en eller annen grunn med Android 1.6, som nå begynner å bli gammel. Dell lover imidlertid å komme med en oppgradering til Android 2.2 i løpet av året.

Da får telefonen omsider full støtte for Flash 10.1, i tillegg til en rekke andre funksjoner og ytelsesforbedringer.

Eget grensesnitt

I likhet med Sense-grensesnittet som HTC sverger til, har også Dell laget sitt eget påbygg til Android. De som har brukt Android tidligere vil kjenne seg raskt igjen. I bunn og grunn er det snakk om tilpasning til den store skjermen.

Det er god plass til å legge både snarveier til applikasjoner og widgets rett på hjemmeskjermen. Totalt er det plass til opptil seks slike «rom» i bredden. Du navigerer mellom dem ved å sveipe med fingeren over skjermen.

Det meste av funksjonaliteten er lett tilgjengelig via en toppmeny på hjemmeskjermen. Her veksler du også enkelt mellom programmer som eventuelt kjører samtidig.

Vi har ingenting å utsette på opplevelsen av grensesnittet. Det meste oppleves intuitivt og raskt, uten nevneverdig hakking. Som flere av konkurrentenes toppmodeller har også denne mobilen en Snapdragon-prosessor på 1 gigahertz fra Qualcomm.

Stort tastatur, små knapper

Formen på mobilen innbyr til å holde den i et tohåndsgrep, omtrent slik man håndterer en spillkontroller.

I slik breddemodus får man tilgang til et fullverdig virtuelt QUERTY-tastatur hvis noe skal skrives, inkludert det nummeriske tastaturet. Det har vi aldri tidligere sett på en mobiltelefon. Det har rett og slett ikke vært plass til det.

Her må vi innvende at tastene føles litt små. De er noe mindre enn tilsvarende på eksempelvis iPhone eller HTCs modeller. Kanskje handler det om tilvending, men vi opplevde å skrive saktere på Dell Streak enn med konvensjonelle smarttelefoner.

Ved å vippe mobilen opp i såkalt portrettmodus forsvinner det nummeriske tastaturet, mens de øvrige knappene beholdes, fremdeles litt for små for våre fingre. Den stående posisjonen fungerer ellers helt utmerket blant annet til nettsurfing, Facebook, Twitter eller hva det måtte være.

Video og bilder

Streak har to kameraer, et fem megapiksels kamera i front og et med VGA-oppløsning på skjermsiden. Dermed er det duket for videokonferanse-funksjonalitet, men først må det dukke opp Android-programmer som gjør dette mulig. Oss bekjent finnes dette foreløpig ikke. Hvorfor Dell ikke har inkludert et slik program fremstår som et lite mysterium.

Frontkameraet har LED-blits, autofokus og kan også ta opp video med 640 x 480 oppløsning i formatene MPEG-4 eller H.263. Vi har lagt ut en liten testsnutt vi tok på Youtube. Se bildekarusellen under for å se stillbilder vi tok.

Dekselet kan løsne

Byggekvaliteten på Streak fremstår som solid. Skjermen skal dessuten være ekstra sterkt, uten at det fristet å prøve hvor mye glasset tålte.

Hvis vi skulle ha noe å utsette må det være det tynne metallokket på baksiden, som skjuler bådet batteriet, SIM-kortet og en minnemodul.

På vårt testeksemplar kunne vi observere at den røde lakken såvidt var begynt å skale av på dette lokket. Det er også satt av en liten glippe på et par millimeter på siden av lokket. I denne glippen befinner faktisk høyttaleren seg.

Ved en anledning løsnet lokket når telefonen lå i lomma. Kanskje ingen stor sak, men en sensor under lokket sørger for å skru av telefonen når lokket åpnes. Vi vil ikke gå så langt som å kalle det en konstruksjonsfeil, men lukkemekanismen er ikke helt ideell etter vår smak.

Batteriet er utskiftbart og leveres med en kapasitet på 1530 mAh. Dell oppgir at det gir opptil 9,8 timer taletid eller 400 timer i standby.

Alt i alt sitter vi igjen med et svært godt inntrykk av Dell Streak. Hvis du har store hender, romslige lommer - eller bare behov for den største skjermen på en moderne smartmobil, så kan dette være noe vurdere.

Øvrige spesifikasjoner:

  • Oppgitt størrelse er 152,9 x 79,1 x 9,98 millimeter.
  • Streak støtter GSM, Edge og 3G i hastigheter opptil 7,2 megabit per sekund.
  • Det innebygde minnet består av 512 MB ROM + 512 MB SDRAM, samt en ikke-utskiftbar microSD-brikke på 2 gigabyte. Denne brukes til systemfiler og applikasjoner.
  • Leveres med 16 gigabyte microSD-brikke, som kan erstattes med kort på opptil 32 gigabyte.
  • Skjermen er forsterket med såkalt Gorilla Glass.
  • Har A-GPS mottaker og støtter WLAN 802.11b/g, Bluetooth 2.0 og USB 2.0.

Streak ble lansert i Storbritannia tidligere denne måneden. Der koster den fra 449 pund, som tilsvarer rundt 4.300 kroner.

En egen dokkingstasjon selges løst for 55 pund, drøyt 500 kroner. Denne gir tilgang til nevnte USB-tilknytning. Denne gjør det også mulig å koble mobilen mot HDTV via en HDMI-kabel.

Uviss norgeslansering

Dell har sagt at Streak blir lansert i andre europeiske land, men det er foreløpig uklart når den blir tilgjengelig her hjemme.

- Vi håper den kommer til Norge, men har ingenting å kunngjøre ennå, sier markedssjef Hans Seime i Dell Norge til digi.no.

For øvrig ryktes det at Dell kommer med flere nettfjøl-produkter i nærmeste fremtid. I amerikansk teknologipresse går det rykter om både 7-tommers og 10-tommers nettbrett.

- Det blir en spennende høst, for å si det sånn, er alt en hemmelighetsfull Seime ønsker å si om dette.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.