Dell tar stadig mer av det norske PC-salget

Dell er første ute med tall for PC-salget i Norge i fjor. Tallene viser at Dell spiser markedsandeler i rekordtempo.

Dell er første ute med tall for PC-salget i Norge i fjor. Tallene viser at Dell spiser markedsandeler i rekordtempo.

Dell gikk i fjor fra HP som største PC-leverandør på global basis. Her i Norge har HP ligget langt foran Norge, men Dell spiser seg innpå og dette fortsatte i fjor også.

digi.no har fått tall fra Dell som viser at selskapet fortsetter den raske veksten man hadde fra 2003 til 2004. Tallene viser at Dell spiser markedsandeler av det norske PC-salget i et nesten utrolig tempo.

Her er tallene:

- Sammenlignet med 2004, løftet vi salget av stasjonære PCer med 35 prosent og salget av bærbare med 60 prosent, forteller markedsdirektør Hans Kristian Seime til digi.no.

Han vil ikke oppgi eksakte salgstall, men i følge analyseselskapet IDC solgte Dell i 2004 53.000 bærbare PCer og 93.000 stasjonære maskiner. Dette betyr at 125.500 stasjonære og 84.800 bærbare PC-er 2005, til sammen 210.300 maskiner.

Dette gir en årsvekst for Dells PC-salg på friske 36,5 prosent. Tidligere har IDC spådd at det norske PC-markedet ville vokse med åtte prosent i 2005. Hva det endelig ender opp på blir først klart om noen måneder, men det er klart at Dell spiser markedsandeler.

Dell løftet PC-salget sitt i 2004 med litt over 40 prosent fra 2003, men en av IT-bransjens grunnlover er at etterhvert som man blir større blir det vanskeligere å opprettholde et like høyt veksttempo.

Seime vil ikke peke ut noen spesiell leverandør han tror Dell kaprer salg fra, men han påpeker en viktig endring i det norske PC-markedet i fjor.

- Det ble flere store kontrakter, særlig i offentlig sektor. Offentlige kunder har altså blitt flinkere til å samle sine PC-innkjøp og forhandle bedre priser, påpeker han over digi.no.

Det synes klart at Dell er svært villig til å presse pris. I følge Seime deltok selskapet i fire store såkalte negative auksjoner der leverandørene med det laveste budet vinner og Dell vant alle fire kontraktene.

Den største kontrakten Dell fikk i fjor var privat. Statoil kjøpte inn 20.000 maskiner.

Sieme forteller også at Dell vokser raskt på server-siden. Antall solgte servere økte med 25 prosent fra 2004. Sammen med dette følger det med et stort salg av tilleggsutstyr som datalagring og nettverk, forteller Seime.

Til toppen