FORBRUKERTEKNOLOGI

Dell tilbyr bærbar med trådløs lading

Latitude Z er 14,5 mm tykk, veier 2 kg, har 16 tommers skjerm og kan skanne visittkort.

Målgruppen for Dell Latitude Z er profesjonelle som ønsker å gjøre et inntrykk.
Målgruppen for Dell Latitude Z er profesjonelle som ønsker å gjøre et inntrykk.
29. sep. 2009 - 15:36

Dell lanserte i går Latitude Z, en ny bærbar pc beregnet på den øvre delen av bedriftsmarkedet, i en nisje de selv kaller «impression makers», altså de som liker at utstyret de bruker skal gjøre inntrykk på dem de kommer i kontakt med.

Ifølge Dell er Latitude Z verdens hittil tynneste og letteste bærbare pc med 16 tommers skjerm: Den er 14,5 millimeter tykk, og veier 2 kilogram.

Den har også flere iøynefallende løsninger.

Det mest banebrytende er induksjonsladning, og at kontakt med utstyr som normalt tilkobles gjennom en dockingstasjon, skjer over en trådløs forbindelse til en «wireless dock adapter» med alle nødvendige utganger.

Induksjonsladning betyr at maskinen lades bare ved å plasseres på et spesielt tilpasset stativ. Teknologien er kjent fra forbrukerelektronikk som elektriske tannbørster, og har nylig gjort sitt inntog innen mobiltelefoner gjennom Pre fra Palm.

Kombinasjonen ladebrett og trådløs docking gjør at man reduserer ledningskaoset på pulten. (Maskinen leveres også med vanlig lader, alternativt en superlett lader.)

Et utvalg tilleggsutstyr til Dell Latitude Z. Stativet til høyre er den trådløse laderen. Foran til venstre en ekstern optisk disk.
Et utvalg tilleggsutstyr til Dell Latitude Z. Stativet til høyre er den trådløse laderen. Foran til venstre en ekstern optisk disk.

Latitude Z kan bestilles med et to megapiksel kamera integrert midt i øvre skjermkant. Det gir mer funksjonalitet enn bare videosamtaler: Dell har lagt inn en applikasjon som bruker «videoøyet» til å skanne visittkort og andre dokumenter, og lagre dem i pdf. Det lille kameraet er også en del av sikkerhetsalternativene: Man kan innstille det slik at det sender maskinen i dvale straks brukere forlater den, og vekker den automatisk straks den gjenkjenner ansiktet som setter seg foran den.

Dell tenker også nytt når det gjelder grensesnitt.

Et eksempel er en egenskap som Dell kaller «ON». Det betyr at hvis man bare raskt skal sjekke avtaler, e-post, kontakter eller nyheter, kan man starte maskinen uten å starte Windows. ON-grensesnittet tenner straks, og gir tilgang til Internett og til tjenester for e-post, avtaler og kontakter. ON-grensesnittet drives av en ARM-prosessor, og krever minimalt med strøm. Så lenge man ikke lanserer Windows, skal batteriet tåle flere dagers arbeid med ON.

Det integrerte kameraet er koplet til flere interessante tjenester, blant skanning av visittkort og dokumenter.
Det integrerte kameraet er koplet til flere interessante tjenester, blant skanning av visittkort og dokumenter.

Et annet eksempel er en LCD-sensor på skjermkanten: Den kalles «EdgeTouch» og skal kunne tilpasses brukeren slik at man for eksempel hente fram spesielle nettjester eller applikasjoner bare ved å bevege eller legge en finger langs eller på sensoren. Også den trykkfølsomme flaten som beveger musmarkøren er utvidet slik at den kan gjenkjenne bevegelser og innstilles på å handle deretter.

Dell sier ellers at de har gjort seg ekstra flid med utforming og utføring, i materialvalg, tastatur, skjerm med mer. Tastaturet er bakgrunnsbelyst, en detalj som først kom på de dyreste bærbare fra Apple for noen år siden.

Hans Christian Seime i Dell Norge sier til digi.no at Norge ikke er med i første fase av lanseringen av Latitude Z, og at det ikke er avgjort når maskinen kommer i salg her i landet.

– Den kommer uten tvil med i vårt assortiment. Jeg ser fram til å selge den, men jeg kan dessverre ikke si når, sier Seime.

Hovedprosessoren i maskinen er Intel Core 2 Duo. Minnet er opptil 4 gigabyte DDR3, i 1066 MHz. Man kan per i dag velge mellom Windows Vista og Windows XP.

Vanlig harddisk er ikke tilgjengelig: Latitude Z selges med én eller to flashdisker (SSD, «solid state disk»), der man har tre varianter å velge mellom: 64 gigabyte ukryptert, 128 gigabyte kryptert og 256 GB kryptert. Trenger man en optisk disk, må man velge en ekstern.

Dell tilbyr integrert mobilt bredbånd i tillegg til trådløst lokalnett og Bluetooth. Skal man kommunisere over modem, kreves en ekstern løsning med USB.

Latitude Z vil selges fra 2000 dollar i USA. Det er en strippet modell uten tilleggsutstyr, det vil si uten induksjonslader, uten kamera, og med grunnutrustning som fire cellers batteri og kun én SSD, på 64 gigabyte. Trådløs lading vil først være tilgjengelig fra slutten av oktober.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.