BEDRIFTSTEKNOLOGI

Den mystiske bitcoin-skaperen står fram

Legger fram bevis på at han er Satoshi Nakamoto.

2. mai 2016 - 10:00

OPPDATERT: Wrights troverdig blir trukket i tvil - selv trekker han tilbake løftene om å bevise påstandene

Craig Steven Wright (45) står i dag fram som opphavet til den virtuelle valutaen.

Det gjør han samtidig overfor BBC, The Economist og GQ, hvor det fremgår at den australske IT-entreprenøren og forretningsmannen skal ha lagt fram tekniske bevis.

Innrømmelsen avslutter mange år med spekulasjoner om hvem som står bak det mystiske pseudonymet Satoshi Nakamoto, skaperen av bitcoin.

Det er ikke første gang Wright er blitt identifisert som opphavet. Australsk politi ransaket huset hans før jul i fjor, etter at nettstedene Wired og Gizmodo hadde utpekt ham.

Wright skal i møte med de tre medieorganisasjonene ha demonstrert digital signering med kryptonøkler, som ifølge BBC er ugjendrivelig knyttet til de første blokkene med bitcoin som ble skapt eller "utvinnet".

Grunnleggeren av Bitcoin Foundation, økonomen Jon Matonis, har i morges også publisert et blogginnlegg der han beskriver sitt første møte med Wright. Han er ikke i tvil, og konkluderer med at bevisene er overveldende.

Av utdannelse skal Wright ha blant annet en master i juss, statistikk og "et par doktorgrader" i blant annet informatikk. Dette har han i hvert fall selv hevdet under en tidligere Bitcoin-konferanse i Las Vegas, ifølge Wired og Gizmodo. Wikipedia-artikkelen om mannen er foreløpig relativt kort, men nevner en doktorgrad i teologi.

– Dette er blokkene jeg benyttet for å sende 10 bitcoin til Hal Finney i januar 2009, som den aller første bitcoin-transaksjonen, sa Wright under en demonstrasjon ifølge BBC.

Finney var en berømt vitenskapsmann og kryptolog, som døde i 2014 etter å ha blitt rammet av muskelsvinnsykdommen ALS. Ifølge Wright skal Finney ha vært en av flere ingeniører som bisto i arbeidet med å utvikle bitcoin-protokollen.

– Jeg sto bak hoveddelen, men andre personer hjalp meg, sier Wright til BBC.

Han er under etterforskning for mulige skatteunndragelser i Australia. Det skal være bakgrunnen for husransakelsen i desember i fjor. Det antas at Wright kan være god for opptil 450 millioner dollar i bitcoin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.