8 Nvidia Tesla P40-kort skal kunne erstatte mer enn 140 CPU-baserte servere

Ny grafikkbrikke skal styrke Nvidias posisjon innenfor kunstig intelligens.

Nvidia Tesla P40.
Nvidia Tesla P40. (Bilde: Nvidia)

Ny grafikkbrikke skal styrke Nvidias posisjon innenfor kunstig intelligens.

Nvidia har i løpet av de siste månedene sluppet en rekke grafikkort for forbrukermarkedet, basert på selskapets nye og kraftige Pascal-arkitektur. De nye grafikkprosessorene (GPUene) er produsert med en 16 nanometer «FinFET»-prosess, ned fra 28 nanometer som har vært brukt tidligere. 

Vårt søsternettsted Tek.no har mer om Pascal »

Men Nvidia lager ikke bare GPU-er for forbrukermarkedet. Selskapet har nå annonsert at de oppdaterer sin Tesla-serie, som er GPU-er som brukes av blant annet IBMs Watson og i Europas kraftigste datamaskin, superdatamaskinen Piz Daint. GPU-er og CPU-er er gode til ulike typer beregninger, og tanken er altså å kombinere regnekraften fra begge typer prosessorer for å utnytte det beste fra begge verdener.

De nye Tesla P4- og P40-brikkene vil begge være basert på den nye Pascal-arkitekturen, og vil etterfølge dagens Tesla M40 og M4-produkter. Det skriver Nvidia i en pressemelding. Brikkene er laget spesielt for det Nvidia kaller «inferencing», som betyr å trekke logiske slutninger – i denne sammenhengen gjennom bruk av nevrale nettverk for å gjenkjenne tale, bilder og tekst. For de som er interessert i å fordype seg i hva dette innebærer, så har Nvidia laget et krasjkurs i forskjellen mellom «deep learning training» og «inference» her.

Kunstig intelligens

Nvidia skriver i et blogginnlegg at mange av dagens systemer for kunstig intelligens (AI – Artificial Intelligence) er basert på komplekse nevrale nettverk som ved hjelp av GPU-er er «trent opp» med store datamengder. 

«Denne typen systemer kan forstå når du snakker med dem, de kan besvare spørsmål, og de kan hjelpe deg å finne informasjon på måter du ikke kunne tidligere», skriver Nvidia.

Som eksempler nevner Nvidia hvordan Apples taleassistent Siri har blitt trent opp ved hjelp av GPU-er, og hvordan avanserte nevrale nettverk bruker algoritmer, big data og regnekraften fra grafikkprosessorene i systemer for kunstig intelligens innenfor helse, sikkerhet, og en rekke andre områder. 

Fire ganger så høy ytelse

Den første av de nye brikkene, Tesla P4, er ifølge Nvidia designet for å møte kravene til tetthet og lavt strømforbruk i moderne datasentere. Det er snakk om et halvlengde PCIe-grafikkort, slik at kortet skal være lite nok til at det skal få plass i de fleste servere.

Tesla P4 har 7,2 milliarder transistorer, og ifølge Nvidia skal den i gitte sammenhenger være 40 ganger mer energieffektiv enn CPU-er. Ytelsen er oppgitt til 5,5 TFLOPS (billioner flyttallsoperasjoner per sekund) eller 22 TOPS (tera-operations per second). Det er 8 GB GDDR-grafikkminne og strømforbruket er oppgitt til 50 watt.

En maskin med åtte Tesla P40-kort skal være rundt fire ganger raskere enn en med åtte kort fra forrige generasjon.
En maskin med åtte Tesla P40-kort skal være rundt fire ganger raskere enn en med åtte kort fra forrige generasjon. Foto: Nvidia

Storebror Tesla P40 har en ytelse på 12 TFLOPS og 47 TOPS, og er utstyrt med 24 GB GDDR5-minne. Nvidia hevder den skal være fire ganger raskere enn forrige generasjon (M40) på å trekke logiske slutninger (inference), takket være et instruksjonssett spesiallaget for formålet. Sammenlignet med CPU-er skal ytelsen være mer enn 30 ganger høyere, og en server med 8 Tesla P40-kort skal kunne erstatte mer enn 140 servere med kun CPU-er, skal vi tro Nvidia. Strømforbruket til ett Tesla P40-kort er oppgitt til 250 watt.

Du kan lese tekniske detaljer om de nye GPU-ene, og litt om hvordan maskinlæring ved hjelp av GPU-er fungerer i et blogginnlegg hos Nvidia

Tesla P40 vil bli tilgjengelig i oktober, mens P4 kommer i november. 

Dobler ytelsen til Europas kraftigste datamaskin:
Piz Daint-superdatamaskinen får 4500 Tesla-prosessorer »

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen