KRIGEN I UKRAINA

Den største søkemotoren i Russland har fått store finansielle problemer

Yandex rammes av sanksjonene mot Russland.

Yandex er mest kjent for søketjenesten, men satser også blant annet på transporttjenester og selvkjørende biler. Yandex eier blant annet taxitjenesten Yango i Norge.
Yandex er mest kjent for søketjenesten, men satser også blant annet på transporttjenester og selvkjørende biler. Yandex eier blant annet taxitjenesten Yango i Norge. Foto: Yandex
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2022 - 14:30

Yandex er den dominerende søketjenesten i Russland. Det opprinnelig russiske selskapet har en historie som går helt tilbake til 1993. Siden 2007 har det hatt hovedkontor i Nederland og er notert på Nasdaq-børsen og Moskva-børsen. 

Selv om verken selskapet selv eller de ulike datterselskapene er direkte berørt av sanksjonene mot Russland, er sanksjonene sterkt merkbare for selskapet. Dette gjelder riktignok ikke den daglige driften. Yandex opplyste på torsdag i forrige uke at det har nok teknologi og kontantbeholdning både i og utenfor Russland til å holde driften gående i mange måneder. 

Yandex har blitt utsatt for et alvorlig datainnbrudd, men selv benekter selskapet at de ble hacket.
Les også

Stort datatyveri: Eks-ansatt stjal all kildekoden til Russlands største teknologiselskap 

Må kanskje ut med milliardbeløp

Det som derimot skaper en viss krisestemning, er at Moskva-børsen har vært stengt i en uke og tidligst åpner igjen på tirsdag denne uken. Dette har ført til at handelen med Yandex-aksjer har blitt suspendert på børsene. 

Eksterne investorer sitter nemlig med 1,25 milliarder dollar i konvertible sedler som de har rett til å få innløse, med renter, dersom handelen av Yandex Class A-aksjer er stanset i mer enn fem kalenderdager. Yandex er også forpliktet til å informere eierne om disse rettighetene innen de fem dagene har gått.

Avhenger av pengene i Russland

Problemet til Yandex er at selskapet ikke har tilstrekkelig med midler til å innløse alle de konvertible sedlene. Selskapet kan ikke engang innløse majoriteten av sedlene dersom det ikke får tilgang til å flytte pengene fra de russiske datterselskapene og over i det nederlandske moderselskapet. 

Dersom situasjonen blir slik, er det heller ikke sikkert at Yandex vil kunne overholde selskapets øvrige forpliktelser. 

Nyheten ble omtalt av CNN før helgen, som da registrerte at markedsverdien til Yandex har falt fra 17,4 milliarder dollar i begynnelsen av februar til drøyt 3 milliarder dollar i slutten av forrige uke. Årsaken er kollapsen i verdien til den russiske rubelen. 

Bratt oppover for Globalconnect i 2023, men leder for privatmarked i Globalconnect Norge, Kenneth Sunde,  ser ikke andpusten ut.
Les også

Globalconnect: 22.000 flere fiberkunder – men graver ni ganger lenger mellom dem

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.