Denne gir superbånd på t-banen

Endelig får du surfe skikkelig i tunnelene.

Denne gir superbånd på t-banen
KABEL GIR TRÅDLØS DEKNING: Her er strålekoax-kabelen som skal gi et forløsende bredbåndstilbud for reisende med t-banen i hovedstaden. Bilde: Marius Jørgenrud

FORNEBU (digi.no): Hvis du er blant de 250.000 som daglig reiser med t-banen i Oslo har du sikkert irritert deg grønn over elendig mobildekning.

Vel fungere samtaler, men straks du beveger deg under jorden kan du glemme alt som heter datatrafikk. I tunnelsystemet må du i dag i beste fall ta til takke med en treg Edge-forbindelse. Som regel er dekningen tilnærmet lik null.

Dette blir det heldigvis slutt på, etter at Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) i forrige uke skrev under en etterlengtet avtale med Telenor om opprusting av tilbudet.

Endelig er det duket for et skikkelig tilbud i t-banetunnelene. Her viser Telenors teknologidirektør (fra v.) Frode Støldal og dekningdirektør Bjørn Amundsen fram kabelen.
Endelig er det duket for et skikkelig tilbud i t-banetunnelene. Her viser Telenors teknologidirektør (fra v.) Frode Støldal og dekningdirektør Bjørn Amundsen fram kabelen.

– Vi har lenge snakket med Oslo sporveier om å få lov til å bygge nytt nett i t-banetunnelene. Her er kabelen vi skal legge, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen og viser fram en tykk stump.

En såkalt strålecoax skal legges på hver side av sporet. Ironisk nok er det en kabel som skal gi trådløs dekning for de reisende. Den «lekker» signaler med 2G, 3G og 4G på begge sider av vognene.

I alt skal det trekkes 46 kilometer med kabel og 20 kilometer med fiber. Dette vil gi en dekning teleoperatørene og kundene deres lenge har etterspurt. Resultatet blir det råeste mobilnettet i t-baneverden, hevder KTP.

– Vi er ekstremt glade for at vi har fått til dette nå, sier Telenors teknologidirektør Frode Støldal.

Selv om Telenor har fått oppdraget, og skal eie anlegget i 15 år, så er også Netcom og Tele2 med på spleiselaget. Alle mobilkunder vil derfor få glede av utbedringen.

– Totalt vil investeringen koste et sted mellom 20 og 25 millioner kroner, forteller Bjørn Amundsen i Telenor til digi.no.

Svært krevende

Utfordringen med å legge strålekabelen, som fungerer som en eneste lang antenne, er at trafikken i t-banenettet går nesten døgnet rundt. Telenor forteller at arbeidet blir omfattende og svært krevende.

Det er lagt opp til en trinnvis utrulling.

Ferdig i 2014

Ifølge Amundsen skal de utnytte det faktum at Lambertseterbanen for tiden er stengt for vedlikehold, samt at Grorudbanen, Oslos mest trafikkerte t-banelinje, blir stengt for vedlikehold i tre måneder fra juni.

– Den verste tunnelen er det sammenhengende strekket mellom Majorstuen og Tøyen. Den har et servicevindu på bare 2,5 timer i døgnet. I denne perioden må alt vedlikehold i tunnelene gjøres. Dette kommer til å ta tid, men vi skal være ferdige med utbyggingen i løpet av 2014, sier dekningsdirektøren.

    Les også: