Denne Linux-PC-en kan utfordre Windows

Novell har omarbeidet sin Linux Desktop, og mener å ha fått til et virkelig brukervennlig system.

Novell har omarbeidet sin Linux Desktop, og mener å ha fått til et virkelig brukervennlig system.

På den pågående IKT-messen Cebit i Tyskland har Novell vist fram sin kommende pakke for Linux-PC, med operativsystem, brukergrensesnitt og applikasjoner. Pakken, døpt Suse Linux Enterprise Desktop, selges sertifisert i forhold til maskinvaren den skal kjøres på. Utvalget av applikasjoner og nye verktøy som blant annet sørger for at USB-utstyr installerer seg selv, som på Windows, og at trådløse nettverk lar seg mestre av vanlige brukere, er ment å gi bedrifter et alternativ som lar dem utfolde en gradvis overgang fra Windows og Microsoft Office til Linux, OpenOffice.org og andre åpen kildekodepakker over en periode på flere år.

Noen standardegenskaper i den nye Linux-pakken, som integrert lokale søk, synes til og med mer avansert enn tilsvarende verktøy i standard Windows.

Novell har lagt inn driftsverktøy, og valgt for eksempel e-postklient slik at man kan la Linux-brukernes e-post håndteres av den samme Exchange-serveren som forsyner Outlook-klientene til Windows-brukerne. Pakken er videre lagt opp med tanke på integrasjon i miljøer med Active Directory som katalogtjeneste.

Pakken skal markedsføres som fullverdig funksjonalitet, til langt lavere kostnader enn kombinasjonen Microsoft Windows med Microsoft Office.

Novell innrømmer at dagens tilbud på Linux-pakker til kontor-PC-er er uhensiktsmessige til vanlig kontorbruk, både fordi de krever for mye av brukeren, og fordi det koster for mye å legge dem inn i miljøer der Windows er standard. Det nye systemet skal gjøre det mulig å ha en trinnvis overgang til Linux-PC-er, framfor det å bytte system for hundrevis av brukere på en gang så å si over natta, og samtidig sikre minst like god funksjonalitet, slik at Linux-brukerne ikke framstår som tapere.

For å få til den rette sammensettingen og brukervennligheten, har Novell tydd til metoder som hittil har vært typiske for erkefienden Microsoft: Det er gjennomført flere hundre «brukervennlighetstester», og det er gjort nærmere 1500 timer med videoopptak av vanlige brukere i aksjon, for å avdekke problemer grensesnittet og applikasjonene forvolder i vanlig daglig bruk. Det har ført til endringer i mange typiske oppgaver, som oppsett av personlige preferanser, søk etter filer, oppstart av applikasjoner, bruk av eksterne enheter over USB, arbeid mot Internett, oppkopling mot trådløse nettverk og så videre.

Novells nye pakke er den første Linux-PC-en beregnet på bedrifter, med full integrering og støtte for OpenOffice.org 2.0. Denne pakken støtter både Microsofts filformater, Adobes PDF-format og de nye standardiserte OpenDocument-formatene som særlig offentlig virksomhet har etterlyst.

Pakken vil være tilgjengelig kommersielt fra i sommer.

Klikk her for å se ni skjermbilder i full format som viser noen av nyvinningene i Novells nye Linux-PC: Skjermbildene til Suse Linux Enterprise Desktop.

    Les også:

Til toppen