Derfor er Microsoft redd for Chromebooks

Oppsiktsvekkende salgstall.

Derfor er Microsoft redd for Chromebooks
Intel-baserte Acer C720 Chromebook topper nå listen over de mest solgte, bærbare pc-ene hos Amazon.com. I USA koster den enkleste utgaven av maskinen koster 199 dollar, inkludert frakt. Nesten alle de store pc-leverandørene satser nå på slike svært billige datamaskiner med Chrome OS, som tilsynelatende også har blitt godt mottatt i bedriftsmarkedet. Bilde: Amazon.com

Microsoft fikk i høst en viss oppmerksomhet for selskapets annonsekampanjer rettet mot pc-lignende produkter basert på Googles Chrome OS-operativsystem. Disse produktene kalles gjerne for Chromebooks. Microsoft har betalt blant annet noen kjente pantelånere i Las Vegas for å snakke negativt om disse relativt billige og enkle produktene.

Lite har blitt fortalt om salget av disse produktene, bortsett fra at et par modeller har ligget på toppen av salgslisten for bærbare pc-er hos Amazon i mer enn et år. Amazon er riktignok svært store, også innen pc-salg, men ikke store nok til å være dominerende verken nasjonalt i USA eller globalt.

Derfor har nok mange tatt den topplasseringen med et skuldertrekk. Microsoft er ikke blant disse, siden selskapet nok også har tilgang til andre tall.

På lille julaften kom analyseselskapet NPD Group med en oversikt over salget av datamaskiner og nettbrett for 2013 så langt i USA.

Ufullstendig

Tallene omfatter pc-er, nettbrett og Chromebooks, men ikke smartmobiler, solgt gjennom amerikanske, kommersielle kanaler. Etter det digi.no erfarer, dreier det seg på ingen måte om det totale salget av slike enheter i USA, men om salg via distributører og tilsynelatende kun til bedrifts- og institusjonskunder.

Enhetssalg i USAs kommersielle salgskanal mellom januar og november 2013, ifølge NPD.
Enhetssalg i USAs kommersielle salgskanal mellom januar og november 2013, ifølge NPD. Bilde: NPD

Mellom januar og utgangen av november i år ble det ifølge NPD solgt 14,4 millioner enheter via de nevnte salgskanalene. Dette utgjør færre enheter enn salget av pc-er alene i USA i tredje kvartal i år, som ifølge Gartner var på over 16 millioner.

Dette gjør at NPD-tallene ikke gir noe ufullstendig bilde av situasjonen. Men nettopp det at det handler om bedriftsmarkedet, gjør at tallene er enda mer oppsiktsvekkende.

Chromebooks

Tallene viser at nesten hver tiende solgte enhet i dette markedet mellom januar og november, var en Chromebook. Andelen har på et år økt fra 0,2 prosent til 9,6 prosent. Det har i år blitt solgt flere Chromebooks enn Android-nettbrett i USA, til tross for at også Android-nettbrettenes andel i det samlede markedet øker fra 4,2 til 8,7 prosent i den aktuelle perioden.

Microsofts egne produkter har langt fra en like hyggelig utvikling. Riktignok økes andelen til Windows-baserte nettbrett fra 0,8 til 2,2 prosent, men andelen til bærbare pc-er med Windows faller til gjengjeld fra 42,9 til 34,1 prosent. Det betyr ikke at salget faller, for ifølge NPD Group er det en vekst på 25,4 prosent i antall solgte enheter mellom 2012 og 2013 (januar til november i begge år). Det fortelles for eksempel at salget av stasjonære pc-er med forhåndsinstallert operativsystem gikk opp med nesten ti prosent i perioden. Men markedsandelen falt likevel fra 32,3 til 27,8 prosent.

– Markedet for personlige dataenheter i kommersielle markeder er stadig i endring. Ny produkter som Chromebook og gjenskapte enheter som Windows-nettbrett, supplerer nå den revitaliseringen som iPad-er starter inne personlige dataenheter, sier Stephen Baker, visepresident med ansvar for bransjeanalyse i NPD, i en pressemelding.

– Det er ingen tilfeldighet at vi ser fruktene av denne endringen i kommersielle markeder etter hvert som bedrifts- og institusjonskunder utnytter fleksibiliteten som er iboende i de nye valgmulighetene som har åpnet seg for dem, sier Baker.

Chromebooks selges foreløpig ikke Norge. Årsaken er trolig at BankID krever støtte for Java, noe Chrome OS ikke tilbyr. En Java-fri BankID-løsning kan trolig ventes i 2014.

    Les også:

Les mer om: