Derfor stopper din Internett-tjeneste

Hvis Internett eller din favorittside har gått over i sirup-giret, er det neppe hackere som har skylden. Tyvene er høyst etablerte og kjente norske selskaper.

Hvis Internett eller din favorittside har gått over i sirup-giret, er det neppe hackere som har skylden. Tyvene er høyst etablerte og kjente norske selskaper.

Til tross for at Internett omtales som kjernen i en ny tidsalder og økonomi, er det så som så med stabiliteten. Med jevne mellomrom stopper linjer, servere og nettsider av til dels uforklarlige årsaker.

Mange skylder da på hackere, men problemene skyldes trolig svært ofte godt kjente norske og utenlandske selskaper som ikke tenker seg om når de konfigurerer sitt Internett-utstyr. Problemet forsterkes av at det startes så mange nye Internett-selskaper om dagen.

Gisle Hannemyr, Internett-pioner og stipendiat ved Universitetet i Oslo mener at mye ny teknikk og et stort antall nye søkemotorer øker belastningsproblemene på det norske Internett. Han får støtte fra Arne Cartridge, informasjonssjef i Nextra (tidligere Telenor Nextel), Norges største webhotell og Internett-leverandør.

- De mange søkemotorene må alle kopiere alt innholdet på de store norske Internett-serverne. Hvis du ikke sørger for å spre denne innhentingen utover i tid, men spør etter mange saker samtidig, vil belastningen kunne stoppe selv de største serverne, sier Hannemyr til digi.no.

For i tillegg til alle de etablerte søkemotorene, arbeider Searchfaster, Nettet.no og den nye SOL/Kvasir med å hente mesteparten av de norske Internett-sidene.

Trafikkbelastningene stjeler mye linje- og serverkapasitet samt tid og ressurser i ryddearbeid. Selskapene som rammes bruker også mye tid på å rydde opp og - verst av alt - mister brukere og annonseinntekter.

digi.no har selv opplevd disse problemene. I noen timer forrige mandag og tirsdag hoppet plutselig tiden det tok å laste ned vår forside i været. En sjekk i loggene, avdekket to syndere.

Unitor, en leverandør av utstyr til skip og Telemegleren hadde plutselig spurt digi.nos server om mange tusen saker samtidig. I løpet av dagen hadde Unitors server lastet ned 27.000 sider mens Telemegleren hadde hentet opp mot 10.000 sider.

Unitor forteller at det var en feil i deres proxy-server som henter sider for brukerne (precaching) som forårsaket feilen. Telemegleren var ikke tilgjengelig for kommentar.

- Nylig begynte vår server å stoppe opp hver time, forteller redaktør Knut Ivar Skeid i Nettavisen. Etterhvert fant vi ut at det var en overivrig selger i Compaq som hadde satte i gang en nedlastning av Nettavisen hver time. Selgeren brukte oss for å demonstrere hvor kraftig hans server var.

Hvor mange andre som opplever slike plutselige driftsstopper vet ingen. Men nå advarer Cartridge og Hannemyr norske bedrifter om å følge bedre med.

- Etter hvert som Internett blir viktigere for bedriftene, bør flere begynne å følge med i loggene sine. Bare et fåtall kunder hos Nextra betaler for logganalyser, og da bare i etterkant - det er ingen som har bedt om alarmer hvis belastningen blir for stor, forteller Cartridge.

- Du må følge med og gi synderne en advarsel. Stopper de ikke bør du stenge dem ute. Både du og søkemotorene ønsker å kunne la brukere finne dine nettsider, men det er fullt mulig å spre trafikken utover på en skånsom måte, sier Hannemyr.

Til toppen