BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor valgte Nokia bort Android

Får særbehandling av Microsoft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. feb. 2011 - 15:18

Nokia-sjef Stephen Elop forklarte i dag hvorfor selskapet valgte Microsofts Windows Phone framfor Googles Android.

– Det ville ha vært vanskelig å skille seg ut i det økosystemet [Android], sa Elop som svar på spørsmål fra pressen, ifølge Engadget. Han sa videre at faren for å bli en hyllevareleverandør var veldig høy.

– Priser, fortjeneste, alt blir presset ned – verdiene som flyttes ut til Google var bekymringsfult for oss. Microsoft presenterte den beste muligheten for Nokia til å fortsette å kjempe i den øvre delen av smartmobilsegmentet.

Med tanke på at Microsoft stiller strenge krav til maskinvaren som skal kjøre Windows Phone 7, og at mobilleverandørene til nå har hatt liten mulighet til å gjøre egne tilpasninger i blant annet brukergrensesnittet, samtidig som at det er nettopp denne formen for differensiering som på godt og vondt preger Android-markedet, så kan dette høres litt merkelig ut.

Men under seansen fortalte Microsoft-sjef Steve Ballmer at avtalen mellom de to selskapene også innebærer at de samarbeider om ting som er «unike», som og som gjør det mulig for Nokia til å skille seg ut i markedet.

Stephen Elop, toppsjef i Nokia.
Stephen Elop, toppsjef i Nokia. Bilde: Nokia

– Vil Nokia kunne skreddersy alt på Windows Phone 7 for å kunne skille seg ut?, spurte Elop retorisk.

– Ja!, svarte han, ifølge Engadget.

Men har skal ha lagt til at selskapet sannsynligvis ikke vi utnytte denne friheten i noen særlig grad, men heller vil være forsiktige og sørge for kompatibilitet med resten av økosystemet. I stedet vil Nokia få betydelig innflytelse på den videre utviklingen av Windows Phone, ikke minst på tjenestesiden. Dette er trolig mer enn Nokia ble tilbudt av Google, som fra før samarbeider tett med nesten alle Nokias konkurrenter, bortsett på Apple, HP og RIM.

I en pressemelding som er publisert på Microsofts nettsted, skriver Nokia at selskapet vil bidra med sin ekspertise innen maskinvaredesign, språkstøte og samt til å gjøre Windows Phone tilgjengelig på billigere mobiler i nye markedssegmenter og land.

New York Times viser til en anonym kilde som forteller at både Google og Microsoft skal tilbudt Nokia bistand verdt flere hundre millioner dollar i form av teknisk assistanse og hjelp til markedsføring for å lokke mobilleverandøren til å velge deres respektive plattform. De økonomiske betingelsene for avtalen har dog ikke blitt offentliggjort.

Spørsmålet er hva dagens leverandører av mobiler med Windows Phone 7 mener om dette. Ingen av dem, altså verken HTC, Samsung, LG eller Dell, har til nå blitt gitt en slik frihet som det Nokia tydeligvis har fått. Ingen av selskapene har så langt kunnet vise til noe stort salg av Windows Phone 7-enheter – LG har til og med uttrykt skuffelse over salget. Samtlige selskaper satser dessuten på flere plattformer, ikke minst Android.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.