BEDRIFTSTEKNOLOGI

Deschutes på markedet i dag

Intel lanserte i dag den første Pentium II prosessoren laget med 0,25 mikron teknologi, Pentium II 333 MHz. Dette er samtidig den hittil kraftigste prosessoren fra Intel noensinne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 1998 - 16:50

- Riktignok har vi allerede lansert 0,25 mikron-prosessorer til bærbare PC-er, men å lansere Deschutes, som er kodenavnet på den nye generasjonen av Pentium II-prosessorer, er nok det viktigste Intel vil gjøre i år, sa arkitektursjef for Intel i Norden, Toivo Röjder (bildet) under annonseringen mandag.

Röjder forteller at selv om de fleste egenskapene ved prosessoren er lik den man finner i de andre utgavene av Pentium II, er de få forskjellene som er, "svært viktige".

- Klokkehastigheten er den høyeste hittil, men mye viktigere er at bruk av 0,25 mikron-teknologien gjør at effektforbruket til prosessoren halveres i forhold til 0,35 mikron ved samme hastighet. Arealet halveres fordi transistorene pakkes dobbelt så tett som før, forteller han.

Kombinasjonen av lavere effektforbruk og kortere avstand mellom komponentene i prosessoren, gjør at Deschutes får en maksimal klokkefrekvens som er omtrent 50 prosent høyere enn den Pentium II-prosessorene laget med 0,35 mikron teknologi kan prestere.

Röjder forteller videre at det i løpet av året kommer modeller med enda høyere klokkefrekvens, helt opp til 450 MHz. Han regner også med at vi får se en 100 MHz systembuss i år.

Uten å gå i detalj, forteller Röjder at prisene på Intels prosessorer også i år vil få solide priskutt. Han regner med at ved slutten av første kvartal i år vil de aller fleste nye PC leveres med Pentium II, og at prosessorfamilien vil finnes i alle prisklasser innen PC-er ved slutten av året. Unntaket her er mobile PC-er.

- Intel har ennå ikke kommet med noen mobil Pentium II, men det kommer, lover Röjder, uten å kunne gå mer i detalj.

Noen nøyaktig pris i Norge kunne ikke Röjder komme med, men offisielt i USA er prisen satt til 722 dollar. Röjder poengterer at dette er mindre enn det Pentium II 300 MHz kostet i forrige kvartal.

Enkelte norske forhandlere har allerede plassert Pentium II 333 MHz i sine prislister. Dette kan ha sammenheng med hva Tom's Hardware Guide hevder, nemlig at prosessoren har vært distribuert i gråmarkedet i flere uker allerede.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.