BEDRIFTSTEKNOLOGI

Deschutes på markedet i dag

Intel lanserte i dag den første Pentium II prosessoren laget med 0,25 mikron teknologi, Pentium II 333 MHz. Dette er samtidig den hittil kraftigste prosessoren fra Intel noensinne.

- Riktignok har vi allerede lansert 0,25 mikron-prosessorer til bærbare PC-er, men å lansere Deschutes, som er kodenavnet på den nye generasjonen av Pentium II-prosessorer, er nok det viktigste Intel vil gjøre i år, sa arkitektursjef for Intel i Norden, Toivo Röjder (bildet) under annonseringen mandag.

Röjder forteller at selv om de fleste egenskapene ved prosessoren er lik den man finner i de andre utgavene av Pentium II, er de få forskjellene som er, "svært viktige".

- Klokkehastigheten er den høyeste hittil, men mye viktigere er at bruk av 0,25 mikron-teknologien gjør at effektforbruket til prosessoren halveres i forhold til 0,35 mikron ved samme hastighet. Arealet halveres fordi transistorene pakkes dobbelt så tett som før, forteller han.

Kombinasjonen av lavere effektforbruk og kortere avstand mellom komponentene i prosessoren, gjør at Deschutes får en maksimal klokkefrekvens som er omtrent 50 prosent høyere enn den Pentium II-prosessorene laget med 0,35 mikron teknologi kan prestere.

Röjder forteller videre at det i løpet av året kommer modeller med enda høyere klokkefrekvens, helt opp til 450 MHz. Han regner også med at vi får se en 100 MHz systembuss i år.

Uten å gå i detalj, forteller Röjder at prisene på Intels prosessorer også i år vil få solide priskutt. Han regner med at ved slutten av første kvartal i år vil de aller fleste nye PC leveres med Pentium II, og at prosessorfamilien vil finnes i alle prisklasser innen PC-er ved slutten av året. Unntaket her er mobile PC-er.

- Intel har ennå ikke kommet med noen mobil Pentium II, men det kommer, lover Röjder, uten å kunne gå mer i detalj.

Noen nøyaktig pris i Norge kunne ikke Röjder komme med, men offisielt i USA er prisen satt til 722 dollar. Röjder poengterer at dette er mindre enn det Pentium II 300 MHz kostet i forrige kvartal.

Enkelte norske forhandlere har allerede plassert Pentium II 333 MHz i sine prislister. Dette kan ha sammenheng med hva Tom's Hardware Guide hevder, nemlig at prosessoren har vært distribuert i gråmarkedet i flere uker allerede.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.