RESULTATERFINANS

Det blir moms på europeisk Internett-handel

Førstkommende torsdag vil EU trolig vedta regler om skatt på netthandel som etter hvert også vil innføres i Norge. Slik vil systemet fungere:

8. mai 2002 - 06:59

EU og USA er på forhånd uvenner etter at USA innførte ekstratoll på utenlandsk stål, og stemningen blir neppe særlig bedre nå. På torsdag er det ventet at EU vil, til tross for heftige amerikanske protester, vedta sin plan om Internett-skatt, skriver Wall Street Journal.

Forslagene om å skattelegge digitale tjenester og varer dukket opp allerede sammen med World Wide Web i 1994.

I mangel av et internasjonalt regelverk har privatpersoner sluppet unna moms og eventuell toll på spill, programvare eller digitale tjenester du har kjøpt fra utlandet. Det gjelder dog bare privatpersoner - en næringsdrivende må føre regnskap og betale toll og moms, selv om han/hun vanligvis får refundert momsen.

Les også:


Slik skal systemet fungere:

Dersom en danske skal kjøpe et spill over nettet fra for eksempel amerikanske Activision, må Activision legge på moms på prisen. Selskapet må registrere seg i et fritt valgt EU-land og betale momsen ditt. For EU innser at man kan ikke kreve registrering i alle EU-land.

Problemet er at momsen ikke er lik i alle EU-land. De fleste vil derfor trolig registrere seg i land som Luxembourg, som har en prosentsats på 15 prosent, i stedet for Danmark som opererer med 25 prosent moms. EUs IT- og teleindustri har kjempet for det nye regelverket fordi man mener at amerikanske bedrifter i dag underbyr dem med priser uten moms.

Men amerikanske bedrifter vil gjerne beholde status quo og den mektige IT-bransjen påstår at EUs momsforslag i realiteten er proteksjonisme og en handelshindring. EU og USA forhandler gjennom OECD om et nytt lovverk, men et forslag er neppe klart før neste år.

De nye reglene vil ikke gjelde i Norge - i hvert fall ikke med en gang.

- EØS-avtalen omfatter ikke skatter og avgifter, så Norge omfattes ikke av EUs regler. Men vi følger nøye med hva EU gjør og synes det er spennende om EU lykkes, sa Tor Lande, avdelingsdirektør i Skatte og avgiftsavdelingen i Finansdepartementet til digi.no i desember i fjor.

Han indikerer dermed at norske myndigheter vil vurdere å kopiere EUs regelverk og be om å bli med på EUs rapporteringssystem dersom det fungerer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.