ANALYSER

Det digitale musikksalget ble doblet i 2006

Interessen for å kjøpe musikkfiler på nett er klart stigende. Det viser ny rapport.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2007 - 08:46

Det globale salget av digitale musikkfiler ble nesten doblet i fjor, med en omsetning på omtrent 2 milliarder dollar. Det skriver bransjeorganisasjonen IFPI i Digital Music Report 2007. Dette salget utgjør nå omtrent ti prosent av den totale musikkomsetningen i verden.

Veksten skal likevel ikke være stor nok til å kompensere for fallet i omsetningen av musikk-CDer.

IFPI mener en viktig årsak til det økende salget av musikkfiler er større utvalg. I løpet av 2006 skal antallet forskjellige spor ha steget fra omtrent 2 millioner til omtrent fire millioner. Dessuten skal tusenvis av komplette album ha blitt utgitt å en rekke ulike formater og plattformer, salget av klassisk musikk skal ha steget med 23 prosent i USA, og annonsefinansierte tjenester ble inntektsstrøm for plateselskapene.

Totalt ble det kjøpt og lastet ned 795 millioner spor i fjor fra de nesten 500 legale musikktjenestene på nettet. Dette er en økning på 89 prosent fra 2005.

Målet er at digitalt musikksalg skal stå for 25 prosent av omsetningen globalt innen 2010.

Piratkopiering er fortsatt sentralt i IFPIs rapporter. Organisasjonen etterlyser større innsats fra Internett-leverandører.

- Det er svært uheldig at press fra regjeringer eller til og med rettskjennelser må til for å oppnå dette, sier formann og toppsjef for IFPI, John Kenned, i en pressemelding.

Han mener at andre bransjen, slik som film og avis, sliter med de samme problemene som musikkbransjen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.