- Det er fortsatt lett å få jobb

IT-ledigheten trosser finansuroen og når nytt bunnivå, men nå tror Nav pendelen snur.

- Det er fortsatt lett å få jobb

IT-ledigheten trosser finansuroen og når nytt bunnivå, men nå tror Nav pendelen snur.

IT-bransjen nådde bunnen i 2003 etter flere år med oppgang og vekst. Da var bransjen preget av masseoppsigelser og sammenslåinger og målinger fra NAV viste i snitt 3.000 ledige.

Siden 2004 har ledigheten gått ned måned for måned og år for år. Finansuroen har ennå ikke påvirket IT-ledigheten som i september måned viste et nytt bunnivå med bare 682 ledige.

Det er 160 færre i forhold til september i fjor og en nedgang på 19 prosent.

Men til tross for en rekordlav ledighet, viser en annen statistikk at pendelen nå er i ferd med å snu.

Etter flere år med kraftig vekst i ledige stillinger viser de siste månedene en nedgang. Ifølge ferske tall fra underdirektør Hans Kure i Nav gikk ledige IT-stillinger i september ned med 11 prosent i forhold til september i fjor.

- Selv om IT-bransjen er blant de yrker som foreløpig er minst berørt av finansuroen, vil en videre nedgang i ledige stillinger kunne påvirke IT-ledigheten. Det kan slå ut i 2009, spår Hans Kure.

Veksten i ledige stillinger i 2007 vokste samlet med 29 prosent. Antall ledige stillinger vokste friskt helt fram til desember i fjor.

Mars-månd hadde en vekst på hele 43 prosent, april 34 prosent, mai 25 prosent, juni 36 prosent, juli 1 prosent og august 36 prosent.

Til sammenligning har det for juli og august i år vært en nedgang på henholdsvis 18 og 16 prosent, og altså ytterligere 11 prosent ned i september.

Selv om det er noe mindre etterspørsel etter arbeidskraft skal man likevel være klart over at bransjen fortsatt har et stort behov for folk. Blant de medier som Nav overvåker er det registert 1.154 ledige IT-stillinger i september.

Det er fortsatt lett å få jobb - Det er fortsatt lett å få jobb innenfor denne bransjen, påpeker Kure.

Samlet sett for alle bransjer ser Nav en ledighetsvekst på hele 30 prosent. Bygg og anlegg og industri er bransjer som tidligere har toppet statistikken hos Nav med mest behov for folk. Dette er bransjer som nå berøres sterkest av ledigheten.

Ifølge en bedriftsundersøkelse Nav har gjort mot 17.000 bedrifter i mars har bransjen behov for 3.700 IT-mennesker.

Undersøkelsen avdekker at bransjen mangler 2.000 systemutviklere og programmere, 1.250 ingeniører på elektronikk og telekommunikasjon og 500 dataingeniører og teknikere.

Også statistikk fra Rubrikk.no bekrefter et kraftig fall i antall ledige stillinger i sommer, selv om de opererer med et mye høyere antall ledige IT-stillinger. Fra en topp i ledige stillinger i mars på hele 4.012 stillinger viser tall for juli måned bare 1.891 stillinger.

    Les også:

Til toppen