BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Det er ikke riktig at Altinn krasjet

Systemet for ventetidsplakat fungerte derimot ikke som det skulle. Måtte gjøre tilpasninger i natt.

31. mars 2016 - 09:29

Mange som forsøkte å sjekke skatteoppgjøret sitt i natt fikk problemer med å logge seg inn.

Det betyr ikke at skatteetatens nettportal «Altinn krasjet nok en gang», slik NRK hevder i sin oppsummering av nattens nyheter.

Altinn serverte en feilmelding i stedet for køplakat til enkelte brukere når hordene kastet seg over skatteoppgjøret for 2015.
– Det er ikke riktig at Altinn krasjet. Det som har skjedd er at vi har hatt en trafikk i nattetimene i år som er over det dobbelte av i fjor. Mange har da fått en ventetidsplakat, som planlagt. Men enkelte har også fått en feilmelding fra oss i stedet for ventetidsplakaten de egentlig skulle fått. Ventetidsplakat-løsningen har ikke fungert som den skulle, sier Lars Vegard Bachmann, som er informasjonsansvarlig for Altinn, til digi.no.

Antall gjennomførte innlogginger i Altinn den første timen etter midnatt, da skatteoppgjøret for 2015 ble tilgjengelig, er minst dobbelt så høyt som i fjor på samme tid.

Ifølge Bachmann dreier det seg om et sekssifret antall vellykkede innlogginger den første timen.

Gjorde tilpasninger i natt

Alt gikk likevel ikke helt slik det skulle.

– Rent teknisk er det problemer i fødereringen av innlogging mellom Altinn og ID-porten, som vi mener skulle ha gitt ventetidsplakat, men som ga en feilmelding i stedet.

– Vi har allerede i natt gjort noen tilpasninger av ventetidsplakatløsningen. Vi tror vesentlig færre nå skal få feilmeldinger. Utover det er det ikke noe tiltak vi har på blokka på kort sikt, sier Bachmann.

Forvent kø utover dagen

digi.no viser til at Altinn-applikasjonen og portalservere i tidligere år har belastet så lite som 2,5 prosent av tilgjengelig kapasitet. Løsningen har badet i ytelse.

– Belastningen på bakenforliggende løsninger har vært høyere i år enn tallene du viser til, men stort sett kjører vi med god margin. En enkelt server kan i en kort periode ha høy last, men det er noe vi håndterer, sier Bachmann torsdag morgen.

Hos Brønnøysundregistrene, som forvalter de tekniske løsningene på vegne av Altinn-samarbeidet, er man stort sett fornøyd med årets lansering av skatteoppgjøret.

– Med unntak av det at vi har vist mye flere feilmeldinger enn vi skulle ønske, har ting fungert som forventet. Det var å forvente at det ville bli noe kø. Det vil det også kunne bli utover dagen i dag, sier informasjonsansvarlig for Altinn.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.