Det er ulovlig å dele ADSL-linjer

Stadig raskere ADSL-linjer gjør det fristende for flere å dele på en linje. Men Telenor og Nextgentel rister på hodet av flere grunner.

Stadig raskere ADSL-linjer gjør det fristende for flere å dele på en linje. Men Telenor og Nextgentel rister på hodet av flere grunner.

Stadig raskere ADSL-linjer gjør det nå mer praktisk for flere kunder å dele på Internett-tilgang.

En ADSL2+ linje med en fart på 20 MBit koster nå bare 499 kroner i måneden fra Nextgentel og vil teoretisk gi en grei internett-linje til 5-6 husholdning fordelt med trådløse nett i et nabolag eller i en blokk.

Men deling av ADSL-linjer er hverken ikke lov eller særlig smart, sier de to største ADSL-leverandørene i Norge, Telenor og Nextgentel.

Begge selskapene har i sine kundekontrakter at det ikke er lov til å dele ut tilgang til brukere utenfor husstanden. "Kunden kan kun etablere nettverk innenfor egen husstand", er et av punktene i Telenors kontrakt og skriver videre "Kunden må ikke videreselge eller leie ut linjekapasitet".

Det samme har Nextgentel i sine kundekontrakter, men selskapet understreker også tyngre det juridiske ansvaret.

"Kunden er ansvarlig for all bruk av tjenester knyttet til eget abonnement og plikter å sørge for at uvedkommende verken elektronisk eller fysisk nytter kundens abonnement til uberettiget bruk av tjenester levert av Nextgentel".

- I tillegg til det juridiske, vil vi på det sterkeste advare våre kunder mot denne type deling av båndbredde, sier markedssjef i Nextgentel, Morten Ågnes til digi.no. Man har ingen kontroll med hva linjene benyttes til når det er ulike husstander inne samtidig, og det vil være umulig å være trygg på sikre leveranser av for eksempel TV og video (web tv og video on demand).

Er man ikke registrert som abonnent, kan man ikke ta i bruk bredbåndsbaserte tjenester som bredbåndstelefoni .I tillegg har deling av linjer klare sikkerhetsrisiki, påpeker Ågnes og får støtte fra Arilds S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor.

- Vi anbefaler alle å kryptere sine trådløse nettverk. Eier av abonnomentet er juridiske ansvarlig for det som det linjen brukes til, for eksempel barneporno eller ulovlige kopiert innhold. Andre brukere av en ADSL-linje legger jo igjen eiers IP-adresser, påpeker han overfor digi.no.

Til toppen