JUSS OG SAMFUNN

Det komplette webarkiv?

Alexa er en webtjeneste som viderefører gamle Alexandria-bibliotekets visjon om å arkivere all tekst for ettertiden. Denne gang med Internett som kilde.

Per Siljubergsåsen
8. juni 1998 - 12:01

Biblioteket i Alexandria er kjent som et av verdens eldste biblioteker og oppstod i det gamle Egypt cirka år 300 før Kristus. Herskeren på den tiden, Ptolemeus I, hadde som målsetting å samle all verdens skrift på samme sted. Biblioteket skulle blant annet bidra til å spre kunnskap om datidens religioner, kulturer, folk og land.

Internettjenesten Alexa (se peker opp til høyre i margen) forsøker å videreføre Alexandria-bibliotekets visjoner i den digitale tidsalder. Alexa indekserer og arkiverer kopier av over 500.000 webtjenester. Hvis du får meldingen "404 - not found" når du slår opp i en webtjeneste, bør du heller prøve Alexa. Den har muligens en kopi tilgjengelig.

Alexa kan gi deg en rekke andre tilleggsopplysninger som ikke andre søkemotorer kan tilby. Alexa kan fortelle hvor populær en tjeneste er, hvilke andre tjenester som finnes av samme type, brukerstatistikk og eieropplysninger.

Biblioteket i Alexandria eksisterte i cirka 500 år. Det aller meste av bøkene er i dag tapt for all tid. La oss håpe Internett og Alexa får en bedre skjebne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.