FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette blir nytt i IE9

Microsoft vil ha bedre ytelse og støtte for standarder.

19. nov. 2009 - 01:40

LOS ANGELES (Digi.no): Microsoft har begynt arbeidet med å konkretisere det som skal bli neste versjon av Internet Explorer. Det fortalte Steven Sinofsky, president for Microsofts Windows- og Windows Live-divisjonen til Microsoft i hovedtalen under den andre dagen av selskapets Professional Developer Conference i Los Angeles.

Ifølge Sinofsky har IE9-prosjektet bare pågått i tre uker til nå. Hva IE-gruppen har gjort siden mars, da IE8 ble lansert, er uklart. Men trolig har gruppen planlagt hva IE9 skal bli, for enkelte nyheter og forbedringer er allerede på plass i de interne testversjonene.

Internet Explorer har fått mye negativ omtale på grunn av begrenset støtte for nyere webstandarder og på grunn av mye svakere JavaScript-ytelse enn alle de konkurrerende nettleserne.

JavaScript-ytelsen kan ha stor betydning ved kjøring av Ajax-basert webapplikasjoner.

Sinofsky fortalte at IE-gruppen har som mål å gjøre IE bedre på begge områder.

Microsofts Steven Sinofsky avslørte litt om IE9 under PDC 2009 <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Microsofts Steven Sinofsky avslørte litt om IE9 under PDC 2009 Bilde: Harald Brombach

Blant annet skal IE9 allerede på dagens stadium oppnå 32 av de 100 poengene som er mulig å oppnå på Acid3-testen. IE8 oppnår 20 poeng. Det er ikke så verst forbedring på tre uker. Men det er også et krav at testen skal kunne utføres med en jevn hastighet, og det er ikke tilfellet for IE9 i dag.

Sinofsky nevnte også HTML5, men holder kortene tett om hva selskapet eventuelt vil støtte. Derimot fortalte han at IE9 på dagens stadium greier 572 av de 578 testene i CSS Selector Test Suite. Til sammenligning greier IE8 bare 349.

Det loves også at IE9 skal få støtte for kantlinjer med buede hjørner.

Microsoft har lenge ment at nettleserytelse ikke bare dreier seg om JavaScript-ytelse, og har selvfølgelig rett i det. Men JavaScript-ytelsen er ikke uten betydning, noe Microsoft nå ser ut til å ha innsett, for selskapet jobber med en ny JavaScript-motor til IE som skal bringe ytelsen opp på omtrent de samme høyder som konkurrentene.

Sinofsky viste fram diagrammet nedenfor hvor resultatene ulike nettlesere oppnår i Sunspider-testen sammenlignes.

Ytelsestester gjort med Sunspider med ulike nettlesere i november 2009. <i>Bilde: Microsoft</i>
Ytelsestester gjort med Sunspider med ulike nettlesere i november 2009. Bilde: Microsoft

Microsoft kunngjorde i dag også at IE9 skal få maskinvareakselerert visning av tekst og grafikk gjennom Direct2D. Dette skal gi raskere og penere gjengivelse av blant annet fonter og sammensatt grafikk ved å utnytte regnekraft i pc-ens grafikkprosessor. Det hele skal fungere uten at det må gjøres endringer med dagens websider.

Microsoft har ikke antydet noe tidspunkt for når IE9 kan ventes, verken som offentlig tilgjengelig testversjon eller som endelig utgave. Men med det tempoet konkurrentene innfører ny teknologi, både i brukergrensesnittet og under skallet, kan nok ikke Microsoft bruke så veldig langt tid på å få ferdig den nye versjonen.

Microsoft har lagt ut tre videoer på denne siden som hver tar for seg sin del av IE9-nyhetene så langt.

Det er også mer informasjon om disse nyhetene i dette blogginnlegget.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.