– Dette blir verdens beste datasenter

Slik blir det statseide gigantanlegget i Fet kommune.

Greenfield Datacenter vil kunne bygges opp til 33.600 kvadratmeter. Anlegget skal ligge på en industritomt 30 kilometer fra Oslo.
Greenfield Datacenter vil kunne bygges opp til 33.600 kvadratmeter. Anlegget skal ligge på en industritomt 30 kilometer fra Oslo. (Bilde: Entra Eiendom)

Slik blir det statseide gigantanlegget i Fet kommune.

OSLO (digi.no): Entra Eiendom kunne onsdag presentere sine milliardplaner for et gigantisk datasenter på Fet utenfor Oslo sammen med HP Norge. Det statlig eide eiendomsselskapet satset betydelig med prestisje i Greenfield Datacenter, som de håper vil bli en betydelig aktør i markedet for datasenter-tjenester.

Da digi.no kunne presentere planene dagen før pressekonferansen kom det frem at planene omfatter et 30.000 kvadratmeter stort anlegg som skal tilby drift av serverparker til både offentlig sektor og det private næringslivet. Men det er dersom de klarer å sikre et tilstrekkelig kundegrunnlag.

På tomten selskapet har sikret seg skal de nemlig bygge et modulært konsept, der hver modul er på 2 100 kvadratmeter. Byggetiden er på mellom åtte og 12 måneder, noe som gjør at selskapet kan utvide fortløpende ettersom nye driftskontrakter kommer til. Men etter å ha planlagt konseptet i to og et halvt år har selskapet enda ikke klart å sikre seg en eneste fast kontrakt.

– Men vi har mange gode leads, sa Entra Eiendoms toppsjef Kyrre Olaf Johansen da digi.no spurte om statusen på kundesiden på onsdagens pressekonferanse.

Entras konsernsjef, Kyrre Olaf Johansen, satser tungt på at kundene hans vil velge selskapet når de skal kjøpe serverplass.
Entras konsernsjef, Kyrre Olaf Johansen, satser tungt på at kundene hans vil velge selskapet når de skal kjøpe serverplass. Bilde: Entra Eiendom

– Kommersiell aktør

Selv om staten eier alle aksjene er Entra Eiendom en kommersiell aktør, som utvikler, driver og leier ut eiendommer til både statlige og private aktører. Selskapet eier over en million kvadratmeter fordelt på 125 bygg i Norge, men har fokusert på de tre største byene. Næringsminister Trond Giske har også signalisert at det er aktuelt å delprivatisere selskapet for eksempel ved en børsnotering.

Det offentlige er svært viktige kunder, og selskapet eier flere av byggene som offentlige etater eier rundt om kring i landet. Og nettopp disse leietakerne har i dag sine servere stående i kjelleren på byggene til Entra Eiendom.

På pressekonferansen viste Johansen til at lagringsbehovet vil dobles hver 18. måned på verdensbasis, og i og med at Norden ligger langt fremme vil behovet for datasentre være stort.

- Riksrevisjonen har også slått fast at datasikkerheten ikke er god nok. Vår vurdering over lang tid er at markedet trenger konsolidering, sa Johansen som slo fast at Entra Eiendom har en gjennomslagskraft og kundeflate som gjør det mulig å skape det selskapet mener er verdens mest sikre og miljøvennlige datasenter.

HP med på laget

Planen er at Greenfield Datacenter har et betraktelig lavere energiforbruk enn et ordinært datasenter. Dette oppnås blant annet ved å benytte avansert og nyutviklet anvendelse av friluftkjøling. I tillegg er det planlagt å gjenvinne ytterligere 50 prosent av energien i form av varme. Denne vil kunne benyttes til oppvarming av nærliggende industri.

Avtroppende sjef for HP i Norge, Eivind Roald, sier til digi.no at de i lang tid har søkt etter en datasenter-partner i Norge. Da de fant sammen med Entra Eiendoms konsept ble de to enige om en langsiktig partneravtale.

Avtroppende sjef for HP Norge, Eivind Roald, ble med på Greenfield Datacenter i fjor høst. HP skal bruke sin internasjonale kompetanse på utvikling av anlegget og selge det inn til sine kunder.
Avtroppende sjef for HP Norge, Eivind Roald, ble med på Greenfield Datacenter i fjor høst. HP skal bruke sin internasjonale kompetanse på utvikling av anlegget og selge det inn til sine kunder. Bilde: Sigvald Sveinbjørnsson

Denne innebærer ingen eksklusivitet. Det betyr altså at kundene som vil benytte anlegget kan velge de servere og den infrastruktur de selv mener er best, men HP vil kunne tilby en hel rekke tjenester med alt fra å implementere servere til hele driftsoppdraget.

– HP vil bidra med kompetanse og erfaring innenfor datasenter design og drift, slik at Greenfield Datacenter blir et ledende datasenter som vil være attraktivt i det lokale og internasjonale markedet. Et slikt senter vil eksempelvis være spesielt godt egnet for å etablere nettbaserte løsninger for lokale og internasjonale kunder, sier Eivind Roald, administrerende direktør i HP Norge.

På pressekonferansen fortalte Roald at HPs russiske datterselskap hadde vist stor interesse for prosjektet, ettersom russiske bedrifter ser etter datasentre som ligger utenfor EU.

Planen for Greenfield Datacenter er å være operative innen 2014. Men det er enda usikkert hvor mange moduler som innen da er kommet opp. Dersom etterspørselen er til stede vil det kunne bli etablert over 30.000 kvadratmeter, noe som vil kreve en investering på mellom 3 og 3,5 milliarder kroner i utbyggingsperioden.

    Les også:

Til toppen