SIKKERHET

Dette er passordene du bør unngå

Forskere har avdekket urovekkende passord-trender etter omfattende undersøkelse.

security concept: password button on a keyboard
security concept: password button on a keyboard Foto: Colourbox/11488163
26. mai 2018 - 05:00

Passord er en sentral del av hverdagen til en enhver Internett-bruker, og det å komme opp med unike, sikre passord overalt på nettet er noe mange simpelthen ikke tar seg bryet med. Nå har selskapet bak passordadministrasjonsappen Dashlane gjennomført forskning som avdekker urovekkende «latskapstrender» blant passordbrukere.

Dashlanes arbeid, som bygger på forskning utført av dataanalytikere ved Virginia Tech University, innebar å gå gjennom 61,5 millioner anonymiserte passord hentet fra nettet i et forsøk på å finne mønstre.

«Passord-vandring» meget utbredt

Det Dashlande oppdaget var blant annet en rekke passord som ser ut til å bestå av tilfeldige tegn, men som i realiteten er laget med tegn som befinner seg rett ved siden av hverandre på tastaturet – et fenomen Dashlane kaller «password walking».

De mest opplagte eksemplene på «password walking» er de berømte «qwerty»- og «123456»-passordene, men det finnes en rekke andre varianter som for eksempel omfatter flere rader og går i flere retninger på tastaturet. Noen av de vanligste eksemplene var som følger:

 • 1q2w3e4r
 • 1qaz2wsx
 • 1qazxsw2
 • zaq12wsx
 • !qaz2wsx
 • 1qaz@wsx

Dashlane oppdaget også at mange passord er knyttet til følelser, spesielt hat og kjærlighet, og de mest utbredte variantene i denne kategoriene var som følger:

 1. iloveyou
 2. f*ckyou
 3. a**hole
 4. f*ckoff
 5. iloveme
 6. trustno1
 7. beautiful
 8. ihateyou
 9. bullsh*t
 10. lovelove

I tillegg til dette er også merkenavn vanlige å bruke som passord, hvorav «ferrari», «mercedes» og «snickers» var blant de hyppigst forekommende. Passord hentet fra film- og musikkverdenen er også meget utbredt, og på denne topplisten finner man blant annet «superman», «starwars» og «pokemon». 

Flere detaljer om arbeidet og funnene finner du på Dashlane-bloggen.

Les også: Firefox først ut med støtte for passordfrie innlogginger »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.