TELEKOM

- Dette er superbredbånd

Get skrur opp farten, men også prisene. 1,4 gigabit/s er i rekkevidde.

Øker farten: Administrerende direktør Gunnar Evensen i Get.
Øker farten: Administrerende direktør Gunnar Evensen i Get. Bilde: Get
17. jan. 2011 - 17:17

Med få timers mellomrom har to nettleverandører lansert hvert sitt nye tilbud om såkalt «superbredbånd».

Først kom Telenor på banen med nyheten om at de oppgraderer sitt ADSL-tilbud til VDSL. Det skal gi opptil 40 megabit/s nedlasting og 10 megabit/s opplasting over det eksisterende kobbernettet. Tilbudet lanseres ved månedskiftet for én million nordmenn.

Get er nå klare med sitt svar på hva superbredbånd skal være.

Kabel- og nettaksessleverandøren kan fra i dag levere opptil 200 megabit per sekund over sine koax-kabler. Ifølge selskapet gir dette mer enn én million nordmenn mulighet for «ekte superbredbånd».

Direktør Gunnar Evensen har for anledningen trukket i supermanndrakt. I en pressemelding retter han et spark i retning Telenor.

- Med denne lanseringen vil forskjellene mellom de som har Get, og kan få ekte superbredbånd, og de som kun kan få ADSL eller VDSL øke, sier Evensen.

Høyere hastighet betyr høyere pris. Get tar 2.459 kroner for 200 megabit/s ned og 10 megabit/s opp. En 100/10-linje koster til sammenligning 1.459 kroner i måneden. Det er samtidig gjort pris- og hastighetsjusteringer over hele produktlinjen.

- Vi lanserer en hel rad av nye produkter fra 2 og opp til 200 megabit. Det er kanskje ikke så mange som har behov for de høyeste hastighetene ennå. Den store kundemassen vil nok ligge lenger ned, erkjenner Gets kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby overfor digi.no.

- Hva skal kundene bruke 200 megabitslinjer til?

- Det vil være forskjellige ting, både online streaming og filnedlasting. Samtidig brukes stadig flere enheter i hjemmet på samme linjen. Behovet for hastighet øker stadig.

1,4 gigabit

200 megabit er likevel peanøtter sammenlignet med hva Get planlegger å lansere senere. Båndbredden i koaxsnettet kan utnyttes langt bedre enn tidligere, gjennom EuroDOCSIS 3.0-standarden (Data-Over-Cable Service Interface Specifications).

- Dette er et arbeid vi har hatt gående en stund. Vi har oppnådd hastigheter på over 1,4 gigabit per sekund i tester. Det er blant de høyeste hastigheter som er oppnådd av noe kabelselskap, hevder Husby.

Denne kapasiteten bruker en annen frekvens og kommer i tillegg til båndbredden som selskapet bruker for å levere digitale TV-signaler, radio, filmleie og telefoni.

- Koaks kan ta rundt 6 gigabit per sekund i dag. Dette viser at kapasiteten i nettet vårt er helt enorm.

Husby er forsiktig med å love noe som helst når det gjelder gigabitaksess, men sier til digi.no at det ikke skal stå på utstyret.

- Vi forventer å motta kabelmodem som støtter 1,4 gigabit/s i løpet av året.

Hvorvidt dette lanseres i overskuelig fremtid handler trolig mer om markedssituasjonen og kundeinteressen enn noe annet.

For å sette det i perspektiv kan vi nevne at Get lovte 300 megabits bredbåndsforbindelser allerede i 2006.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.