Nyhetene i Java Enterprise Edition er i særlig grad rettet mot mikrotjenester og nettskybruk.
Nyhetene i Java Enterprise Edition er i særlig grad rettet mot mikrotjenester og nettskybruk. (Bilde: Oracle/Youtube-video fra JavaOne 2016-konferansen.)

Java Enterprise Edition 8

Dette står øverst på ønskelisten til Java EE-brukerne

Oracle publiserte i forrige uke resultatene av en brukerundersøkelse hvor 1693 medlemmer av Java EE-fellesskapet rangerte hva de mener er de viktigste nyhetene i den kommende Java EE 8-utgivelsen. 

For mens Java SE 8 (Standard Edition) ble gitt ut allerede i mars 2014, så har ennå ikke Enterprise-utgaven (EE) av Java-plattformen nådd dette versjonsnummeret. Det er ikke noe uvanlig ved dette. Java EE 7 kom omtrent to år etter Java SE 7. 

Men det er ikke ventet at Java EE 8 blir utgitt før i andre halvdel av 2017, minst et år forsinket, sammenlignet med tidligere veikart. 

Les også: Java skulle brukes i forbrukerelektronikk

Rangering av nyheter

Java EE 8 skal være spesielt rettet mot mikrotjenester og nettskyutrulling. I undersøkelsen ble deltakerne bedt om å rangere framtidige Java EE-forbedringer etter viktighet. Besvarelsene ble innlevert i september og oktober i år. 

På toppen av ønskelisten til deltakerne kom de nyhetene som allerede har blitt kunngjort i forbindelse med REST-programmeringsgrensesnittet (Representational State Transfer) JAX-RS. I undersøkelsen skrev Oracle at den nåværende praksisen for Java-basert nettskyutrulling i stor grad er basert på REST og asynkronitet, noe som støttes av JAX-RS. Blant de kommende nyhetene i neste versjon av JAX-RS, er et reaktivt klient-API, ikke-blokkerende I/O-støtte, server-sendte events og CDI-integrasjon. 

Nesten 70 prosent av deltakerne mente av disse nyhetene er svært viktige. 

På andre plass kom støtten for HTTP/2, altså den hittil nyeste versjonen av webprotokollen HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Dette støttes av alle moderne nettlesere og av den kommende Java SE 9. HTTP/2 skal trolig støttes av Servlet 4.0-spesifikasjonen i Java EE 8. 

Java EE-brukernes rangering av kommende eller foreslått funksjonalitet i Java EE 8.
Java EE-brukernes rangering av kommende eller foreslått funksjonalitet i Java EE 8. Bilde: Oracle

Over 60 prosent av deltakerne i undersøkelsen mener at dette vil være en svært viktig funksjonalitet å få tilgang til. 

Oracle opplyser i et blogginnlegg at mye av jobben med å bygge API-støtte for disse to teknologiene, sammen med JSON-B – som kom på sjette plass, allerede er ferdig. 

Sikkerhet

Det samme kan ikke sies om støtte for autentiserings- og autoriseringsteknologiene OAuth og Open ID Connect. Omtrent 55 prosent av utviklerne mener at dette vil være svært viktig funksjonalitet. Men så langt er det ingen konkrete planer om å utstyre Java SE 8-programmeringsgrensesnittene støtte for å håndtere disse teknologiene. Men som et resultat av undersøkelsen skriver Oracle at selskapet vurderer å akselerere utviklingen av Java EE-standardene for OAuth og OpenID Connect. 

Ifølge Oracle lar dette seg ikke gjøre innen tidsrammen for Java EE 8, men selskapet antyder at dette vil kunne komme i Security 1.0 for Java EE 8.

Hele rapporten om undersøkelsen er tilgjengelig her.

Leste du denne? Tabulator eller mellomrom? Det avhenger av programmeringsspråket, viser reelle tall

Nyhet! 50% mer innhold i Digi Ekstra til lavere pris!

Få 700,- i rabatt

Bestill innen 1. september

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen