Java Enterprise Edition 8

Dette står øverst på ønskelisten til Java EE-brukerne

Nyhetene i Java Enterprise Edition er i særlig grad rettet mot mikrotjenester og nettskybruk.
Nyhetene i Java Enterprise Edition er i særlig grad rettet mot mikrotjenester og nettskybruk. (Bilde: Oracle/Youtube-video fra JavaOne 2016-konferansen.)

Oracle publiserte i forrige uke resultatene av en brukerundersøkelse hvor 1693 medlemmer av Java EE-fellesskapet rangerte hva de mener er de viktigste nyhetene i den kommende Java EE 8-utgivelsen. 

For mens Java SE 8 (Standard Edition) ble gitt ut allerede i mars 2014, så har ennå ikke Enterprise-utgaven (EE) av Java-plattformen nådd dette versjonsnummeret. Det er ikke noe uvanlig ved dette. Java EE 7 kom omtrent to år etter Java SE 7. 

Men det er ikke ventet at Java EE 8 blir utgitt før i andre halvdel av 2017, minst et år forsinket, sammenlignet med tidligere veikart. 

Les også: Java skulle brukes i forbrukerelektronikk

Rangering av nyheter

Java EE 8 skal være spesielt rettet mot mikrotjenester og nettskyutrulling. I undersøkelsen ble deltakerne bedt om å rangere framtidige Java EE-forbedringer etter viktighet. Besvarelsene ble innlevert i september og oktober i år. 

På toppen av ønskelisten til deltakerne kom de nyhetene som allerede har blitt kunngjort i forbindelse med REST-programmeringsgrensesnittet (Representational State Transfer) JAX-RS. I undersøkelsen skrev Oracle at den nåværende praksisen for Java-basert nettskyutrulling i stor grad er basert på REST og asynkronitet, noe som støttes av JAX-RS. Blant de kommende nyhetene i neste versjon av JAX-RS, er et reaktivt klient-API, ikke-blokkerende I/O-støtte, server-sendte events og CDI-integrasjon. 

Nesten 70 prosent av deltakerne mente av disse nyhetene er svært viktige. 

På andre plass kom støtten for HTTP/2, altså den hittil nyeste versjonen av webprotokollen HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Dette støttes av alle moderne nettlesere og av den kommende Java SE 9. HTTP/2 skal trolig støttes av Servlet 4.0-spesifikasjonen i Java EE 8. 

Java EE-brukernes rangering av kommende eller foreslått funksjonalitet i Java EE 8.
Java EE-brukernes rangering av kommende eller foreslått funksjonalitet i Java EE 8. Bilde: Oracle

Over 60 prosent av deltakerne i undersøkelsen mener at dette vil være en svært viktig funksjonalitet å få tilgang til. 

Oracle opplyser i et blogginnlegg at mye av jobben med å bygge API-støtte for disse to teknologiene, sammen med JSON-B – som kom på sjette plass, allerede er ferdig. 

Sikkerhet

Det samme kan ikke sies om støtte for autentiserings- og autoriseringsteknologiene OAuth og Open ID Connect. Omtrent 55 prosent av utviklerne mener at dette vil være svært viktig funksjonalitet. Men så langt er det ingen konkrete planer om å utstyre Java SE 8-programmeringsgrensesnittene støtte for å håndtere disse teknologiene. Men som et resultat av undersøkelsen skriver Oracle at selskapet vurderer å akselerere utviklingen av Java EE-standardene for OAuth og OpenID Connect. 

Ifølge Oracle lar dette seg ikke gjøre innen tidsrammen for Java EE 8, men selskapet antyder at dette vil kunne komme i Security 1.0 for Java EE 8.

Hele rapporten om undersøkelsen er tilgjengelig her.

Leste du denne? Tabulator eller mellomrom? Det avhenger av programmeringsspråket, viser reelle tall

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen