Difi avviser Altinn

– Bedre at private aktører distribuerer offentlig e-post, sier Hans Christian Holte.

Difi avviser Altinn
– Det beste alternativet for å distribuere e-post fra det offentlige er at man har en meldingssentral med flere private tilbydere av digitale postbokser, sier Difi-direktør Hans Christian Holte. Bilde: Marius Jørgenrud

Oslo (NTB): Private aktører, og ikke den statlige internettportalen Altinn, bør få oppdraget med å distribuere offentlig digital post til landets innbyggere og næringsliv, mener Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

– Vi har sett etter hva som gir de største gevinstene på raskest mulig sikt for det offentlige og går inn for at ulike private markedsaktører kan levere digital post fra det offentlige til næringslivet og befolkningen. Det beste alternativet er at man har en meldingssentral med flere private tilbydere av digitale postbokser, sier Difi-direktør Hans Christian Holte til Dagens Næringsliv.

Produktet Digipost tilbys i dag av Posten. Dette er en digital postkasseløsning. En allianse mellom det svenske og danske postkonsernet Post Nord og et datterselskap til norske og danske banker tilbyr en tjeneste som heter e-Boks.

I utredningen som Difi har laget, kommer det fram at tre ulike private og statlige løsninger er blitt vurdert. Vurderingene viser at alle alternativene kan være realitet innen to år fra regjeringen beslutter å sette i gang prosessen. Difis utredning er nå sendt til fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Holte opplyser at dette ikke handler om manglende tillit til Altinn, men at det er kostnader og nyttefaktorer som legger føringen.

Altinn-sjef Kjersti Lauritzen understreker at Altinn vil bestå selv om Difis forslag blir fulgt opp av regjeringen. Hun viser til at Altinns meldingsboks inkluderer 38 offentlige etater og direktorater. Dette vil fortsatt være en sentral del av Altinns løsning, forteller hun. (©NTB)

Les mer om: