JUSS OG SAMFUNN

Digitale fingeravtrykk gir resultater

Fingeravtrykk fra alle asylsøkere digitalisers, noe som nå begynner å gi resultater.

11. feb. 2004 - 10:52

Asylsøkere flommer inn i Europa og Norge fra en rekke land, hvorav mange kommer fra land som ikke gir grunn til oppholdstillattelse på humanitært grunnlag.

Politiet har lenge tatt fingeravtrykk, for rundt 90 prosent av de over 15.000 asylsøkere som årlig kommer inn i landet har ikke identitetspapirer. Det er dermed stor grunn til at mange oppholder seg illegalt.

Etterhvert har man digitalisert disse fingeravtrykkene gjennom et system levert av Steria, noe som nå begynner å gi resultater, forteller politet. For med digitaliserte fingeravtrykk er det mulig å sjekke personer man pågriper eller som søker på nytt.

En av de første konkrete resultatene av politiets nye IT-system kom rett før jul, forteller politiinspektør Frank Sandsund i Kriminalpolitisentralen (KRIPOS) til digi.no.

Det var mistanken om et stort antall utlendinger som var i ulovlig arbeid hos et firma i Drammen. Etter en aksjon ble 32 personer innbrakt til scanning. Den gjennomsnittelige svartiden fra registrering til endelig identifisering tok i snitt fem minutter.

Av de 32 som ble sjekket, var 27 registrert i fingeravtrykksregisteret fra før. Fem av disse, som kom fra Russland, Hvit-Russland og Ukraina, ble avslørt med en annen identitet enn hva de oppgav først.

- Verktøyet har spart oss for verdifull tid, sier politiinspektør Frank Sandsund i Kriminalpolitisentralen (KRIPOS) til digi.no.

Han tilføyer at politiet i en samfunnsøkonomisk perspektiv bør gjøre nytte av dette verktøyet i en større grad. Hvert politidistrikt bør få mulighet til raskt og sikkert kunne få sjekke fingeravtrykkene elektronisk.

Steria har foreløpig bare levert systemet til de 10 største politikamre i Norge som har fått utstyret og oppkobling til den sentrale databasen. Hvor stor avtalen er, ønsker ikke Steria å offentliggjøre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.