PERSONVERN

Digitaliseringsministeren bekymret over avsløringer om mobilsporing

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ta avsløringen om at man kan kjøpe data om nordmenns bevegelser videre til ministernivå i EU.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Caroline M. Svendsen
22. mai 2020 - 08:18

NRK har avslørt at det er mulig å kjøpe posisjonsdata om nordmenn og avslørte hvordan tusenvis av nordmenn har blitt sporet av mobilen gjennom apper.

– Jeg vil sammen med mine kolleger følge opp arbeidet internasjonalt på ministernivå, og ikke minst gjennom EU-kommisjonen, sa Helleland under onsdagens spørretime i Stortinget.

Hun kalte avsløringen urovekkende.

NRK kunne også vise at over 8.300 mobiler har blitt sporet på sykehus og krisesentre. Dataene gjorde det også mulig å identifisere offiserer og soldater i Forsvaret.

Frykter misbruk

Det var Arbeiderpartiet som krevde svar fra regjeringen i spørretimen. Leder for justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, mener sporingen utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko.

– Det som bekymrer meg, og helt sikkert statsråden, er at salg av posisjonsdata på denne måten kan misbrukes av kriminelle og utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko, sa Lene Vågslid (Ap) fra talerstolen.

Sikkerhetsekspert Cecilie Wian er særlig bekymret for at unge utsetter seg selv for at de kan bli sporet.
Les også

Slik kan folk du kjenner, spore deg – og slik kan du hindre det

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.