Digitalt kamera i offentlig WLAN-sone

Offentlige WLAN-soner kan brukes til så mangt. Også til å laste opp bilder direkte fra digitale kameraer.

Offentlige WLAN-soner kan brukes til så mangt. Også til å laste opp bilder direkte fra digitale kameraer.

Nå kan pressefotografer sende bildene sine direkte fra kameraet til redaksjonen over Internett.

Ved hjelp av Nikons profesjonelle D2H-kamera, som kan utstyres med WLAN-adapter (802.11b), kan bildene sendes trådløst til en mottakermaskin, for eksempel en FTP-server, uten at brukeren samtidig må ha med seg en datamaskin eller lignende.

Den norske Nikon-importøren Interfoto har i samarbeid med Telenor latt pressefotografer i blant annet Dagbladet få teste en løsning som involverer Telenors offentlige WLAN-soner. Telenor har mer enn 300 slike, blant annet ved en rekke Statoil-stasjoner.

- Løsningen har vært testet ut av fotoavdelingen i Dagbladet. Testen har vært meget vellykket, og gir fotografene bedre muligheter til å jobbe tett opp mot ”deadline”. Løsningen er muliggjort ved hjelp av Nikon sin WLAN-modul WT-1 for Nikon D2H og Telenors evne og vilje til å tilpasse sine trådløse soner til Nikon sine proffprodukter, sier Sigurd Krekling hos Interfoto, i en pressemelding.

Markedssjef for trådløse soner hos Telenor, Stein André Larner, forteller til digi.no at utfordringen først og fremst har gått i å løse autentiseringsproblematikken siden kameraene ikke har noe nettleser. Det hele er blitt løst ved å IP-adresser hos avisene er blitt lagt til en "whitelist" hvor det gis fri tilgang.

Larner understreker at dette ikke er en tjeneste Telenor har kommersialisert ennå, det er noe selskapet nå vurderer.

Hvor lang tid det tar å laste opp bildene fra kameraene til redaksjonens datamaskiner, avhenger av en rekke faktorer. Bildeformat og størrelse har stor betydning, det samme har opplastingshastigheten Telenors Internett-forbindelse. For selv om WLAN-løsningen støtter 11 Mb/s, er det trådløse nettverk kun forbundet med en ADSL-løsning de fleste stedene.

- Det største sonene, blant annet flere hoteller, er koblet til 2 Mb/s SHDSL, som gir synkron hastighet. Mindre soner, for eksempel mange Statoil-stasjoner, er koblet koblet til ADSL-linjer som gir svært begrenset opplastingshastig, men tross alt høyere enn over for eksempel GPRS, som gjerne er alternativet ute i felten.

Larner innrømmer dette og forteller at mange av de største brukerne etterlyser høyere opplastingshastig. Telenor ser derfor på muligheten til å oppgradere de mest sentrale Statoil-stasjonene til SHDSL og merke dem spesielt på dekningskartene.

Til toppen