Digitalt papir i salg til neste år

En rekke selskaper, blant annet Canon og Xerox, nærmer seg lanseringen av sort/hvitt-skjermer på tykkelse av papir. Produsentene lover en informasjons-revolusjon.

En rekke selskaper, blant annet Canon og Xerox, nærmer seg lanseringen av sort/hvitt-skjermer på tykkelse av papir. Produsentene lover en informasjons-revolusjon.

En ny type skjermer nærmer seg lansering. En rekke selskaper, blant annet 3M,Xerox, Canon Inc, Lucent Technologies Inc og E Ink arbeider med å lage det de kaller digital papir. Meningen er å erstatte dagens tunge, dyre og strømkrevende konvensjonelle skjermer og LCD-skjermer.

I tillegg til lav vekt, mye lavere produksjonspris og bøybarhet, holder de nye skjermtypene på bildet når strømmen skrus av. Til sammen vil disse faktorene gjør det langt enklere å spre og vise frem informasjon på helt nye steder og sammenhenger, lover utviklerne.

De nye supertynne og bøybare skjermene er bygget opp av små punkter med svarte korn inni. Ved å skru av og på strømmen blir punktene sorte eller hvite som på en vanlig skjerm. Ideen er kjent og mange har fablet om slike produkter i årevis, men nå begynner produktene å nærme seg.

I går viste Canon frem prototypen på en skjerm som bare er dobbelt så tykk som vanlig papir - 2,5 millimeter tykk, skriver IT-avisen Infoworld. Canon lover å få den nye skjermteknologien i salg allerede mot slutten av neste år. Det blir riktignok bare i sort-hvitt og oppløsningen blir ikke så imponerende.

Men Canon forteller at de jobber med skjermer som har oppløsning på 200 punkter pr. tomme. Fargeskjermer kommer først om fire-fem år, anslår Canon til Infoworld.

Lucent og E Ink frem skal snart vise frem sine felles-utviklede prototyper. I tillegg har også Xerox og 3M lenge samarbeidet om lignende produkter. Du kan lese mer om disse på www.parc.xerox.com/epaper/.

Til toppen