digitoday tester: Palm m100

Med den nye Palm-modellen flørtes det med studentene, og resultatet er egentlig veldig bra.

Med den nye Palm-modellen flørtes det med studentene, og resultatet er egentlig veldig bra.

Palm m100 er Palms forsøk på å selge seg inn til yngre og mere motebevisste mennesker. De vil også prøve å ta en del av markedet av "ferske" PDA-brukere og de som ikke vil legge like mye penger i en planlegger som de større modellene som Palm Vx og Palm IIIc koster.

På grunn av dette er det en del ting det har blitt spart på for å kutte prisen, og en del andre ting som har blitt lagt til og endret for å gjøre den mer attraktiv.

Denne modellen har omtrent samme utseende som Palm V, siden den er den mest "estetiske" modellen. For å gjøre den litt rimeligere har Palm brukt en mindre skjerm, og siden dette er den dyreste komponenten er prisen halvparten av Palm V og en fjerdedel av Palm IIIc. Dette har også resultert i en mindre maskin som passer bedre i hånden på de fleste - også barn. Selve forminskelsen av skjermen har gjort den effektive skjermstørrelsen kun 3 mm mindre i bredde og høyde sammenlignet med Palm IIIc.

En av de store (og positive) overraskelsene på denne modellen var også skjermen. Selv om den er forminsket, så er det veldig lett å lese. Det må kanskje nevnes at en litt større versjon er greit å ha hvis man har problemer med synet, men jeg, som ikke har mønsterblikk selv, hadde absolutt ingen problemer. For en person som aldri har hatt en håndholdt før er det sikkert også lettere å venne seg til, for da er man ikke bortskjemt av de større modellene.

Andre ting som er gjort for å spare på prisen er å bruke en billigere "innfatning" som også er mindre på grunn av størrelsen på skjermen (den er dog litt tykkere) og en litt billigere stylus (penn). Det følger heller ikke en krybbe med til denne modellen, slik det gjør med alle de andre, men kun en kabel som ligner på reisesettet til de andre modellene. Denne gjør selvsagt jobben like bra, men det er mer lettvint med en krybbe. Krybben kan kjøpes som ekstrautstyr, og er en rimelig opplagt oppgradering.

Palm har også kopiert suksessen til Nokias utbyttbare deksler ved å lage en variant til denne modellen. Her kan du for tiden få tak i seks farger, men det forventes at også tredjepartsleverandører vil følge med her. Litt leit er det da å se at det kun er frontdekselet som byttes ut, og ikke hverken den lille "flappen" som henger foran for å beskytte skjermen eller bakdeskelet. Det kunne nok gjerne ha sett litt mer gjennomført ut. Her kommer også neste oppgraring inn i bildet for de som er litt bevisste på utseendet - Palm har en penere versjon av dekselet som beskytter skjermen.

Operativsystemet som driver m100 er en modifisert versjon av Palm OS 3.5 med tilleggene notepad og clock. Notepad er et tillegg til notepad (den vanlige notatblokken) som har støtte for å lage notater med håndskrift. Clock er kun en stor digital klokke med muligheter for å stille inn alarm. Hovedoppgaven til dette programmet er dog at klokken skal vises gjennom vinduet i frontdekselet, og ikke noe mer. Til dette dekker det mer enn godt nok oppgaven, og det er veldig lett å kunne sjekke klokken uten å måtte åpne deksler, slå på maskinen og så finne programmet. Et trykk på en knapp, som er tilgjengelig selv når dekselet er lukket, og man kan lett se tidspunktet. En liten bom fra produsenten er det vel uansett at memopad og notepad ikke er integrert inn i èn applikasjon.

De virkelig positive elementene med m100 er ting som kommer i nær fremtid. Palm jobber med mange tredjepartsleverandører om å få produsert ting som MP3-spillere, mobiltelefon og mange andre tillegg som skal gjøre m100 til en mer allsidig maskin enn tidligere modeller. Det vil nok også komme mange nye deksler, og helt sikkert versjoner med fargede eller gjennomsiktige bakdeksler. I det store og det hele blir nok dette en modell som vil få mange flere integrerte tillegg enn de litt dyrere, business-aktige modellene har.

Hvis man sammenligner hva man får for prisen er dette et glimrende kjøp. De eneste to tingene som plaget meg, som er vant til Palm IIIc, var det litt for billige frontdekselet (det som beskytter skjermen) og at det ikke var 8MB minne i den. Det ville neppe kostet mer enn 500,- ekstra for mer minne, men allerede da hadde den blitt markant dyrere, og dermed mindre tilgjengelig for studenter osv. Jeg kan derfor godt forstå grunnen, og lagringskapasitet er jo mer en vanesak enn noe annet når det gjelder datamaskiner.

Jeg vil anbefale denne modellen til de som har ingen, eller liten erfaring med håndholdte datamaskiner, og også til de som vil prøve Palm uten å ha de store utleggene. For de som skal bruke den til jobben er det nok uansett greit å bla opp de ekstra kronene for en Palm Vx eller IIIc. Dette er en avgjørelse hver enkelt må ta.

Prøv den uansett neste gang du er i butikken, og se hva du selv synes! Palm har massevis av glimrende programvare, og når man får mobiltelefon og Blue Tooth til disse vil kun fantasien sette grenser for hva man kan bruke dem til.

Sammen med maskinen følger det programvare for å synkronisere mot Outlook, og det finnes en utrolig mengde programmer både til PC-en og Palmen, og de fleste av disse kan lastes ned fra Palmgear

Fakta om Palm m100

Installert programmer:

  • Adressebok
  • Kalender
  • Gjøreliste
  • Notatblokk
  • Kalkulator
  • Klokke

Dimensjon (HxBxD cm) 11.8 x 7.9 x 1.8

Vekt 125 g

Lagringskapasitet:

  • 6000 adresser
  • 5 år med avtaler
  • 1500 notater

Maskinen kan kjøpes på stort sett alle data- og elektronikkbutikker, som Ide Data, Smart Club og El-kjøp. Veildende pris er 1450,- pluss moms, men både Ide Data og Smart Club har den til lavere priser.

Til toppen