AVTALER & KONTRAKTER

Disse kjemper om din kjernejournal

To internasjonale giganter og en norsk aktør har gått videre etter omfattende anbudsprosess.

20. des. 2011 - 07:24

Tidligere i år la Helsedirektoratet ut et omfattende anbud til norske IT-leverandører vedrørende nasjonal kjernejournal. Den nasjonale kjernejournalen skal gi tilgang til viktig medisinsk informasjon om pasienten uansett hvilket sykehus eller behandlingssted en pasient er hos, og uavhengig av forvaltningsnivå.

IBM, Accenture og EDB ErgoGroup er nå pre-kvalifisert. De tre selskapene skal frem mot sommeren neste år konkurrere om å få tildelt oppdraget med å levere teknologi og løsninger til den første runden av kjernejournal-systemet for det norske helsevesenet.

Kontrakten er foreløpig beregnet til et sted mellom 85 og 150 millioner kroner over fem år, opplyser Rune Røren, avdelingsdirektør ved Helsedirektoratet til digi.no. Men det er store usikkerhetsmomenter knyttet til dette. Årsaken er at man enda ikke er enige om omfanget, lovverket, finansiering eller hvilke deler av helsesektoren som skal få innsyn. Foreløpig er det kun avklart at akuttmedisinsk kjede, fastlege og borgeren selv skal få innsyn.

Hovedutfordringene vil være avveininger mellom godt personvernet og klinisk nytte, og sikre god datakvalitet i løsningen.

Tidligere i år sendte helsedepartementet ut et lovforslag på høring der de ba om innspill til hvordan det nye kjernejournalsystemet skal se ut. Denne prosessen vil gå parallelt med utviklingen av hvilket system som skal velges.

Uansett er det klart at det blir enten IBM, Accenture eller EDB ErgoGroup som blir den sentrale samarbeidspartnerne når staten skal rulle ut kjernejournal.

– Vi skal nå ha en konkurransepreget dialog mellom disse tre, for å finne teknisk løsning og de konsulentene som skal utvikle løsningene. Om to til tre år skal det utvikles en pilot, sier Røren til digi.no.

Hva rammen for det totale oppdraget vil komme på er ikke kjent, men uansett er det snakk om store summer. Kontrakten blir i IT-bransjen beskrevet som en av de mest interessante innen helsesektoren på lang tid.

Det var i alt seks selskap som deltok i konkurransen. Helsedirektoratet ønsker ikke kommentere hvilke leverandører som ikke gikk videre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.