BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dobbel fart og båndbredde i Power6

I motsetning til Intel og AMD, har ikke IBM gitt opp kappløpet om høyere klokkefrekvens.

11. okt. 2006 - 11:28

IBM har brukt fagkonferansen Fall Processor Forum i San Jose til å presentere siste nytt om Power6-prosessoren, arvtakeren etter dagens Power5, som skal slippes i midten av 2007.

I overgangen fra Power5 til Power6 velger IBM kjente metoder for å øke ytelsen.

Klokkefrekvensen dobles fra 2,3 GHz til et sted mellom 4 og 5 GHz – «nærmere 5 GHz enn 4 GHz», ifølge IBMs innleder Brad McCredie som leder arkitekturarbeidet med Power6. Dette er godt over det høyeste Intel har prestert: De tilbyr enkjernet Pentium i opptil 3,8 GHz, mens de tokjernede prosessorene, med unntak av «Extreme Edition», holder seg under 3 GHz.

Overføringshastigheten til og fra prosessoren er også doblet, fra 150 GB/s til 300 GB/s.

I likhet med Power5, har Power6 to kjerner. Hver kjerne disponerer 4 MB høyhastighets nivå 2 cache. I Power5 må kjernene dele 2 MB. I tillegg kan Power6 benytte seg av inntil 32 MB delt nivå 3 cache.

Også i likhet med Power5, kan hver kjerne i Power6 fordele sine krefter på to samtidige tråder. I Power6 er ytelsen til den andre tråden økt. Ifølge McCredie er den andre trådens ytelse doblet til rundt 55 prosent av den første under håndtering av databasetransaksjoner, sammenliknet med hva tilfellet er i Power5.

Power6 er utvidet med multimedieinstruksjonssettet AltiVec, også kjent som VMX. Det bedrer ytelsen i håndtering av lyd og video, og også i visse andre former for beregningsintensive oppgaver.

En ny egenskap ved Power6 er at den kan gjennomføre beregninger i titallsystemet i maskinvare.

Bakgrunnen skal være krav fra amerikanske myndigheter om at bestemte typer beregninger, for eksempel innen skatt, skal gjennomføres i titallsystemet for å unngå avrundingsfeil. Ved å gjøre dette i maskinvare framfor å bruke spesielle programvareløsninger, kan ytelsen på slike beregninger økes mellom to og sju ganger. Normalt fungerer Power6 med det vanlige totallsystemet, som uansett er langt raskere.

IBM er kjent for å hente egenskaper fra stormaskinverden når de oppgraderer prosessorer og brikkesett for mindre edle maskiner. Power6 vil nyte godt av teknologi utviklet for å gjøre stormaskiner mer pålitelige. Et eksempel er at brikken ved hvert klokkeslag tar vare på tilstanden til all data under behandling. Oppdages det en feil, kan prosessoren spole tilbake og prøve igjen. Dersom feilen er alvorlig, kan hele prosessorens tilstand overfores til en annen prosessor, noe IBM kaller «CPU hot spare». I tillegg overvåkes all dataoverføring for å avsløre eventuell korrumpering underveis.

Power6 har fått bedre virtualisering: Hver prosessor kan deles i opptil 1024 atskilte partisjoner med hvert sitt operativsystem. IBM mener det er tatt kraftig i, og antar at kundene ikke vil gå ut over rundt 200 virtuelle maskiner per prosessor.

IBM vil produsere Power6 etter en 65 nanometers prosess med to kjente løsninger utviklet de siste årene: «Strukket silisium» («strained silicon») som øker avstanden mellom silisium-atomene for å gi elektronene større bevegelsesfrihet, og «silisium på isolator» («silicon on insulator») der silisiumlagene skilles med spesielle isolerende lag. Det gjør at brikken svært fleksibel med tanke på kjørespenning og strømforbruk. Ifølge McCredie vil den kunne drives med så lite som 0,8 volt. Det vil gjøre det mulig å bruke prosessoren i nye, dedikerte anvendelser og miljøer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.