FORBRUKERTEKNOLOGI

Dobbel hastighet med PCI Express 3.0

Enda raskere grafikkort og nettverksadaptere gjøres mulig med neste versjon av PCI Express.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. juni 2008 - 10:56

PCI Express er en ekspansjonsteknologi som benyttes av de fleste nyere PC-er, men også i mange servere. Teknologien sørger for raskt flytting av data mellom innstikkort, for eksempel grafikkort, integrerte moduler, for eksempel systemer for lagrings og nettverk, og prosessorsystemet.

De fleste PC-brukere forbinder likevel PCI Express som sporet eller sporene hvor man setter inn grafikkortet. De fleste av dagens hovedkort er fortsatt basert på PCI Express 1.x, men både AMD og Intel tilbyr nå brikkesett som støtter for den nyere PCI Express 2.0-versjonen.

Samtidig er standardiseringsorganisasjonen PCI Special Interest Group (PCI-SIG) godt i gang med å spesifisere neste versjon, det vil si PCI Express 3.0. De første detaljene ble sluppet allerede i fjor høst, men under en pressekonferanse denne uken kom PCI-SIG med noe mer informasjon.

Fra før er det kjent at PCI Express 3.0 vil støtte 8 gigatransfers per sekund. Hvor mye dette utgjør i bits per sekund, avhenger av bredden på kanalen. I dag er de fleste hovedkort utstyrt med ett eller flere x16-spor, som har en kanal med 16 «kjørefiler». Men spesifikasjonen støtter opptil 32 kjørefiler.

Mens PCI Express 2.0 støtter en overføringshastighet på 5 gigabits per sekund per kjørefil, økes dette til 8 gigabits per sekund med PCI Express 3.0. Men fordi den kommende spesifikasjonen benytter 8 bits per byte, mens de eldre utgavene benytter 10 bits per byte, skal man i teorien kunne oppnå dobbelt ytelse med PCI Express 3.0.

PCI Express 3.0 skal ifølge PCI-SIG-formann Al Yanesha ha det samme fysiske grensesnittet som dagens utgaver av teknologien. Dette skriver ExtremeTech. Det er derfor kun i den elektriske spesifikasjonen av det gjøres endringer.

PCI Express 3.0-spesifikasjonen ventes å bli fullført sent i 2009. Deretter er det blitt satt av ett år til testing, før eventuelle produkter kan komme på markedet.

Yanesha tok også opp flere andre PCI Express-relaterte temaer. Blant annet begynner spesifikasjonen for grafikkort, Graphics Spec 1.0, å bli begrensende. Den støtter ikke høyere effekter enn 150 watt. PCI-SIG jobber derfor med å utforme en spesifikasjon for grafikkort med effekt på opptil 300 watt.

Ulempen med slike kort er at de vil være ende tykkere enn dagens, som ofte dekker to spor. Det betyr at også et tredje spor kan bli dekke av de kommende kortene. Dette gjelder primært kort med effekt på mellom 225 og 300 watt.

PCI-SIG kunngjorde denne uken også PCI-SIG I/O Virtualization (IOV) suite, en samling spesifikasjoner som for virtualiseringsløsninger som skal håndtere de mest I/O-krevende arbeidene ved å fjerne flaskehalser fra både programvarebaserte og maskinvarebaserte virtualiseringskomponenter.

Den nyeste spesifikasjonen, Multi-Root IOV, skal blant annet kunne redusere effektbruken til systemet gjennom en delt PCI Express-struktur.

Single-Root IOV-spesifikasjonen skal åpne for at flere gjesteoperativsystemer på samme tid kan få tilgang til en I/O-enhet uten å måtte involvere hypervisoren i den sentrale datakanalen. Denne direkte maskinvaretilgangen skal kunne gi betydelig bedre systemytelse, redusere strømforbruket og føre til betydelige kostnadsbesparelser.

Address Translation Services (ATS) åpner for ytelsesoptimalisering mellom en I/O-eneht og plattformens IOMMU (input/output memory management unit). Ved å bruke oversatte adresser, reduseres trykket på IOMMU-en, noe som igjen redusere bruken av minnebussen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.