Dobbel ytelse i IBMs nye stormaskin

IBM har brukt 1,2 milliarder dollar på å utvikle sin nye stormaskin System z9.

IBM har brukt 1,2 milliarder dollar på å utvikle sin nye stormaskin System z9.

Vel to år etter den storslagne lanseringen av z990 – «Tyrannosaurus Rex» – er IBM igjen ute med en ny stormaskin, System z9. Utviklingen har kostet 1,2 milliarder dollar og sysselsatt vel 5000 eksperter i tre år.

    Les også:

Den grunnleggende arkitekturen har gjennomgått færre endringer enn da z990 ble lansert. Hjertet er fortsatt en «MCM» – «multichip module» – med 16 brikker montert sammen i 102 lag med keramikk, og knyttet til 5184 kontaktpinner gjennom over 540 meter ørtynne kabler. MCM-en har en flate på 95 millimeter ganger 95 millimeter og er 8,5 millimeter høy. Den inneholder over 3,5 milliarder transistorer, og produseres i IBMs mest avanserte teknologi – 90 nanometers prosess med «silisium på isolasjon» (SOI eller «silicon on insulator»).

System z9 vil tilbys i fem ulike modeller med fra 1 til 54 slike prosessorenheter, hvorav fire skal være markedsklare i løpet av september.

Ytelsesøkningen i forhold til forgjengeren kommer dels av økningen i selve prosessormodulen, slik at én-prosessorutgaven er 35 prosent kraftigere, dels ved at toppmodellen kan skaleres helt til 54 moduler, mot 32 for z990. Fullt utbygget er z9 mer enn dobbelt så kraftig som forgjengeren, og vil kunne utstyres med opptil 512 gigabyte med internminne.

System z9 kan utstyres med fem ulike operativsystemer: z/OS, Linux, z/VM, z/VSE, og z/TPF, og kan deles i opptil 60 atskilte maskinvarepartisjoner med en vilkårlig kombinasjon av disse. Hver partisjon kan igjen virtualiseres, slik at en z9 kan inndeles i mange hundre virtuelle servere. Her kan man kjøre alt fra moderne applikasjoner under Linux og Java, til CICS og andre eldre stormaskinsystemer. IBM har tilpasset sine lagringssystemer slik at z9 kan kjøre lagring hittil forbeholdt mindre maskineri.

I tillegg til virtualisering og skalering er sikkerhet et viktig tema ved lanseringen av z9. Nye løsninger i maskin- og systemvare gjør det mulig å løpende kryptere store datastrømmer, også med tanke på overføring over store avstander. IBM henviser her blant annet til de mange tilfellene de siste månedene der følsomme opplysninger lagret på tape er forsvunnet under transport. Nye krypteringsakseleratorer gjør det mulig å gjennomføre opptil 6000 SSL-handshake per sekund, tre ganger så mange som med dagens stormaskin.

Et samarbeid med Cisco har ført til en integrering av sikkerhetsteknologi beregnet på å forsvare også hele det underliggende nettverket mot innbrudd og andre former for sikkerhetskrenkelser.

Maskinarkitekturen er forbedret med tanke på å unngå både planlagte og ikke planlagte driftsavbrudd, blant annet vil sviktende prosessormoduler kunne fjernes og erstattes under drift. Det skal også være mulig å legge til og reparere minne under drift, samt foreta en viss grad av drivervedlikehold.

Til toppen