FORBRUKERTEKNOLOGI

Doblet e-boksalget

- Overraskende tall, ifølge Aschehoug.

Aschehoug melder at de doblet salget av e-bøker i sommer. Bildet viser bokbransjens to største utfordringer, henholdsvis Apples iBooks (t.v.) og Amazon sin Kindle-plattform.
Aschehoug melder at de doblet salget av e-bøker i sommer. Bildet viser bokbransjens to største utfordringer, henholdsvis Apples iBooks (t.v.) og Amazon sin Kindle-plattform.
13. aug. 2012 - 14:55

I juni og juli solgte Aschehoug mer enn dobbelt så mange norske e-bøker, som i årets fem første måneder til sammen.

Dessverre ønsker ikke Aschehoug å bidra med tall om hvor mange e-bøker de faktisk selger. Det norske digitalsalget er etter alle solemerker helt marginalt sammenlignet med papirbøker.

- Gledelig å få fart på salget av helt nye titler i elektronisk format, sa forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i en kunngjøring før helgen.

Krimromaner av forfattere som Unni Lindell, Tom Egeland, Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø selger mest, fortsetter hun.

Hemmelig

- Vi går ikke ut med tall. Det får jeg ikke lov til. Men salget har vært overraskende høyt i sommer, sier digital konsulent i Aschehoug, Thomas Betram Nilsen til digi.no.

Han tror forklaringen kan være det dårlige sommerværet, men også at bokhandelen Ark skal ha vært flinke med å promotere sin lese-applikasjon til mobiltelefoner.

Store deler av norsk bokbransje har satset på Bokskya, som et felles alternativ til de internasjonale gigantene Amazon og Apple.

- I hvilken grad er dere fornøyd med Bokskya?

- Selve kommunikasjonen har vært problemet. Det største problemet har vært at folk trodde man kunne kjøpe bøker i Bokskya. Det kan man ikke. Det er egentlig en bokhylle. Men det drives en videreutvikling av løsningen, som jeg håper vil være klar til iOS og Android i løpet av høsten, sier Nilsen.

Fordi «nesten alle» Aschehoug sine digitale boktitler leveres med vannmerke, uten teknisk kopisperre, er det fritt fram for kundene å selv velge avleser, påpeker han.

20.000 i Norge

I januar kunne digi.no avdekke at det i 2011 ble solgt 20.000 e-bøker gjennom den norske Bokdatabasen, det samme selskapet som står bak Bokskya – en tjeneste som skal gjøre det lettere for norske lesere å laste ned og administrere e-bøkene sine. Dette var langt over hva forleggerne hadde ventet seg.

Helt annerledes

Det engelske og amerikanske bokmarkedet minner lite om vårt eget. For mens digitalsalget der har gått forbi papirsalget, er situasjonen her til lands en ganske annen.

- Nei, vi ligger langt bak England og USA. Det er ingen andre land som kan sammenligne seg med dem. Ellers er vi på lik linje med Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike, sier Thomas Betram Nilsen i Aschehoug.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.