Doblet overskudd i Amazon.com

Jo dyrere det er å bile, desto mer handler man på nettet.

Doblet overskudd i Amazon.com

Jo dyrere det er å bile, desto mer handler man på nettet.

Verdens største nettbutikk, Amazon.com, offentliggjorde sitt kvartalsregnskap i går. Sammenliknet med andre kvartal i fjor økte omsetningen med 41 prosent til 4,06 milliarder dollar. Resultatet ble nesten doblet, fra 78 millioner dollar til 158 millioner dollar.

Geografisk fordelt står USA og Canada for 2,17 milliarder dollar i omsetning, mens resten av verden står for 1,89 milliarder. Den nordamerikanske omsetningen økte med 35 prosent, den internasjonale med 47 prosent. Korrigert for lav dollarkurs, er den internasjonale økningen 34 prosent.

Amazon-sjef Jeff Bezos sier selskapet åpenbart tjener på at kunder stadig oftere kjøper over nett i stedet for å kjøre til fysiske butikker. Selv om amerikanerne kjøper stadig mindre totalt sett, handler de mer i Amazon.

Selskapets egne kostnader til transport og forsendelse økte kraftig, fra 75 millioner dollar til 128 millioner dollar. Amazon tilbyr gratis frakt for mange varetyper, og sier de ikke har tenkt å endre på det. Forklaringen ligger i at de har greid å øke sine fraktinntekter fra 152 millioner dollar til 186 millioner dollar. Amazons fortjenestemarginer på frakt og forsendelse er med andre ord dårligere enn i fjor, men bidrar likevel positivt til bunnlinjen.

I USA har Amazon et tilbud kalt «Amazon Prime», der man betaler 79 dollar for ett års frakt og forsendelse, uansett hvor mye man kjøper og får levert av varer. Dette tilbudet står ved, lovet Bezos, og blir stadig mer populært.

Tallene var bedre enn det analytikerne hadde ventet. Investorene lot seg også varme av gode utsikter: Amazon tror de ligger an til en omsetning på 4,43 milliarder dollar i inneværende kvartal, 36 prosent mer enn i tredje kvartal i fjor, og til å omsette for opptil 20,1 milliarder dollar i hele 2008.

Da børsen åpnet i går morges New York-tid, sto Amazon-aksjen i 67,97 dollar. Ved stengetid hadde den økt til 70,54 dollar. Da tallene ble kjent, spratt kursen opp til 74,37 dollar, for så å falle til 68,86 dollar. Forklaringen på de siste er at analytikerne framhevet sin usikkerhet rundt Amazons marginer, på bakgrunn av signaler om prisnedsettelser gitt av Amazons finansdirektør Tom Szkutak.

Til toppen